D66 Rotterdam laat zich niet voor de volle honderd procent onder curatele stellen door Alexander Pechtold, die graag zou zien dat zijn partij in de havenstad zowel de PVV als Leefbaar Rotterdam uitsluit bij het vormen van een nieuwe coalitie.

De Marokkaanse Nederlander Said Kasmi, de nieuwe lijsttrekker van D66, neemt voorlopig alleen het advies over inzake de PVV. Ten aanzien van Leefbaar Rotterdam wacht hij of partijleider Joost Eerdmans bereid is zich te distantiëren van Forum van Democratie-opvattingen over de intelligentie van een ras.

Ook wil Kasmi dat Eerdmans afstand neemt van onplezierige man-vrouw-passages in de boeken van Baudet. Pas als Leefbaar die aangeboden ruimte van de Rotterdamse Democraten heeft benut, is Kasmi bereid tot verder praten. Hij gaat er daarbij vanuit dat D66 ook na de verkiezingen nog een interessante partner voor de coalitie is.

Actueel is de partij in Rotterdam overigens zwaar aangeschoten sinds de liquidatie van Jos Verveen en ook het plotseling overlijden van raadslid Gerda Eeuwijk kwam de stabiliteit niet ten goede. Te meer niet omdat de raadsledenverkiezing een beetje wildwest was geworden. Vrijwel alle knowhow werd uit de top weggestemd. De dienst wordt na 21 maart uitgemaakt door het duo Kasmi-Narsini. Maurice de Hond voorspelde al één zetel minder.

De tricky uitspraak over het verschil in IQ tussen volkeren werd overigens niet Thierry Baudet gedaan, maar in 2016 door de in Suriname geboren ex-marxist Yernaz Ramautarsing, die toen nog niets met het Forum voor Democratie te maken had. Nu het verkiezingstijd is en ook eerdere statements weer een rol van betekenis gaan spelen is de opmerking van Ramautarsing een hot item geworden. Juist omdat Baudet weigerde om onder druk van Pechtold afstand van dit standpunt te nemen. Baudet fokte de rel min of meer op door schouderophalend te zeggen dat wat Ramautarsing had beweerd ‘allang wetenschappelijk was bewezen.’

Het verleidde minister Kasja Ollongren (D66) tot de opmerking ‘dat populisme de kernwaarden van de democratie bedreigt en dat het Forum voor Democratie hierin verder gaat dan de PVV’. Volgens haar lijkt het FvD geobsedeerd te zijn door het praten over rassen in het politieke debat.’
Een dag later deed Baudet aangifte voor smaad en riep een geschrokken Ollogren, dat zij liever in debat met hem was gegaan. Pechtold nam het in het landelijke debat voor zijn minister op door Baudet nog feller aan de tand te voelen. Of dit venijn nu allemaal met het oog op de komende verkiezingen ten gunste van D66 is, valt te betwijfelen.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!