Als de Partij van de Arbeid, GroenLinks en Nida hun Sinterklaas-intochtverbod met de originele zwarte Piet per wijk willen doorvoeren en hun gezamenlijke eis via stemming in de gemeenteraad op de spits zouden willen drijven, zullen ze dat winnen – ook al heeft de VVD als coalitiepartner het voorstel als ‘links gedram’ getypeerd.

De vijf tegenstemmen van de liberalen zullen vanuit de positie namelijk verwachtingsgewijs onmiddellijk worden ingenomen door de vier van Denk. En met nog eens twee van de SP erbij is het voor de voor de linkse hoek in de Rotterdamse gemeenteraad een gelopen koers.

Politieke tegenstanders van de oer-Hollandse Sinterklaasviering inclusief een zwarte Piet zijn in Rotterdam: de PvdA (5 zetels), GroenLinks (5), Nida (2) en naar verwachting D66 (5), Denk (4) en SP (2). Totaal: 23.

Als er geen dwarsliggers bij een van die partijen zijn is dit ogenschijnlijk de meerderheid. Te meer omdat de dieren in Rotterdam in de regel vertegenwoordigd worden door links denkende mensen. Het totaal van 24 ligt is daarmee zelfs meer voor de hand liggend.

Partijen die niet inzien waarom een oud-Hollands kinderfeest qua structuur veranderd zou moeten worden, zijn in elk geval Leefbaar Rotterdam (11), VVD (5) en PVV (1) en naar achterbanverwachting ook 50Plus (1).

Verder zijn CDA (2) en SGP-CU (1) in principe rustige behoudende partijen, zodat het niet uitgesloten is dat ook zij de radicale verandering onwenselijk vinden. Maar of ze bereid zijn daarmee de coalitie in de wielen te rijden is vers twee.

‘’Ik kan me overigens niet voorstellen dat de Partij van de Arbeid het op een debat laat aankomen’’, zegt desgevraagd drs. Sjors van Maurik, stadswacht voor Dagblad010,‘’want als je Sinterklasoptochten met zwarte Pieten in alle wijken gaat verbieden, krijg je het averechtse effect en sluit ik demonstraties en vervolgens volstrekt onnodig relletjes niet uit. En eist de PvdA met haar partners dan ook handhaving van de politie? Worden Zwarte Pieten in dat geval gearresteerd? Ik snap van de fractieleiders van de PvdA en GroenLinks werkelijk de lust niet om de samenleving via opjutterij zo op scherp te zetten. Het is stuitend.’’

Op de video van PowNed hieronder de reacties. Te beginnen bij initiatiefnemer Co Engberts, fractieleider van de PvdA.

Print Friendly, PDF & Email