Samenwerking politie en Rode Kruis bij vermissing

25 May 2018, 15:19 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het Rode Kruis en de politie-eenheid Rotterdam hebben vrijdag, op de dag van het vermiste kind, een overeenkomst getekend voor samenwerking bij het zoeken naar vermiste personen. Samen hebben de twee organisaties 375 inwoners van de regio opgeleid, die in hun eigen buurt op verzoek van en gecoördineerd door de politie kunnen helpen zoeken. In de regio zijn in totaal zo’n vijfhonderd mensen nodig, die willen helpen bij vermissingen. In juli en september zijn er opnieuw trainingen. Daarvoor kunnen de mensen zich nog opgeven.

Het Rode Kruis en de politie-eenheid Rotterdam hebben al ervaring op het gebied van samenwerking bij vermissingen. Het zoeken naar vermiste personen legt een zware claim op de capaciteit van de politie, terwijl burgers bij zoektochten graag willen helpen. Ready2Help, het burgernetwerk van het Rode Kruis, bleek de oplossing. Enkele honderden Ready2Helpers zijn specifiek getraind om te helpen bij het zoeken naar vermiste personen. Ze leren tijdens de training bijvoorbeeld hoe kan worden voorkomen dat tijdens de zoektocht sporen worden gemist.

“We weten dat bij zoekacties mogelijke sporen voor de recherche van groot belang kunnen zijn en die mogen niet vernietigd worden,” aldus Martin van der Marel, operationeel expert bij de eenheid Rotterdam. “Verder willen we graag gecoördineerd zoeken. Het enthousiasme van burgers bij zoekacties is bewonderenswaardig, maar dat moet wel gekanaliseerd worden. En daarom hebben we besloten om een korte opleiding te verzorgen voor de vrijwilligers, die ook ingezet worden bij zoekacties.”

De eerste keer dat de Ready2Helpers daadwerkelijk werden ingezet was bij een zoektocht in november 2016 in Delft. Intussen zijn de getrainde burgers vier keer ingezet bij vermissingen. Met de ondertekening van de overeenkomst is de samenwerking nu formeel bekrachtigd. Met andere politie-eenheden en het landelijk overleg vermiste personen wordt gekeken of deze samenwerking een landelijke invulling krijgt. Hierbij wordt ook gekeken naar samenhang met andere lokale burgerinitiatieven op het gebied van vermissingen. Het burgernetwerk Ready2Help bestaat uit veertigduizend Nederlanders die kunnen worden oproepen bij een calamiteit.