De Schiedamsedijk ondergaat de komende jaren een metamorfose. De buitenruimte van de Leuvehaven wordt opnieuw ingericht. Aan de waterkant maken de drie paviljoens plaats voor één nieuw gebouw: het Leuvepaviljoen.

Het college van burgemeester en wethouders is hier vorige week mee akkoord gegaan. De nieuwe gemeenteraad wordt gevraagd het definitieve besluit hierover te nemen.

In het paviljoen komen twee publiek toegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum Rotterdam, het Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf en twee horecagelegenheden met de mogelijkheid voor terrassen aan het water. De buitenruimte wordt ook gedeeltelijk vernieuwd. Hiermee wordt de Leuvehaven, de rand van het Maritiem District, een groenere en levendigere plek. Op maandag 19 maart van 19.00 tot 21.00 uur organiseert de gemeente een inloopavond in de hal van het Maritiem Museum.

Het Leuvepaviljoen wordt een compact paviljoen zodat bezoekers aan het gebied vanaf de Schiedamsedijk veel meer zicht op de Leuvehaven krijgen; dé plek waar ooit de Rotterdamse haven is ontstaan en waar de historische vloot ligt. Bovendien krijgt het paviljoen zelf ook veel glas. Zo zijn de activiteiten die binnen plaatsvinden van buitenaf goed te zien en zo ontstaan er doorzichten door het gebouw.

De huidige paviljoens voldoen niet meer aan de veranderde wensen van de gebruikers en van de gemeente. Daarnaast blokkeren de paviljoens het uitzicht op de Leuvehaven vanaf de Schiedamsedijk. Verbouwen is duur en levert geen goede oplossing voor alle problemen op. Daarom vervangt de gemeente de huidige drie paviljoens door één kleiner – maar opvallender – gebouw: het Leuvepaviljoen. Een ontwerp van MoederscheimMoonen Architects.

Het Leuvepaviljoen ligt tussen de Schiedamsedijk en de lagere kade langs de Leuvehaven. Om het nieuwe paviljoen van een afstand ook goed zichtbaar te laten zijn krijgen de beide koppen grote luifels en halverwege het gebouw is er een dwarsdoorsteek met een trap/tribune, die de dijk met de kade verbindt.

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter