Sensatie: Sparta naar Dordt in nacompetitie

6 May 2018, 01:14 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Piet Ocks

Niet tegen SC Cambuur, dat zoals de verwachting was na de 1-4 zege in Dordrecht, maar FC Dordrecht, dat met 4-1 en na strafschoppen won in Leeuwarden, is senationeel de eerste tegenstander van Sparta (donderdag in Dordrecht) in de nacompetitie. Op een bizarre wijze bereikte FC Dordrecht de halve finales van de play-offs. De ploeg van trainer Gérard de Nooijer kwam op miraculeuze wijze na een achterstand van 1-0 terug tot 4-1.

De return tussen de twee Jupiler League-teams leek slechts een formaliteit. Dat pakte echter volledig anders uit. De eerste helft verliep overigens nog goed voor de thuisploeg van trainer René Hake, die enkele spelers rust had gegeven. Issa Kallon tekende na een half uur voor de 1-0, maar na rust zette FC Dordrecht de wedstrijd volledig op z'n kop. Nadat trainer Gérard de Nooijer tweemaal had gewisseld (Karim Bannani en Mawouna Amevor losten Kino Delorge en Julius Bliek af) maakte Jeremy Cijntje, die ook zijn debuut in de Dordtse basis had mogen maken, binnen drie minuten de 1-1, waarna zich het 'wonder' voltrok.

Cambuur, onaantastbaar in de afgelopen weken, was totaal van slag. De jonge, 18-jarige invaller-doelman Menno Bergsen (voor de geblesseerde Bryan Janssen (ex-Sparta) verrichtte enkele heldendaden en voorin waren Cijntje en Arias een plaag voor de Friese defensie. Arias zorgde voor de 1-2 en toen arbiter Kevin Blom een overtreding van voormalig FC Dordrecht-speler Sai van Wermeskerken op Antonio Stankov net buiten het strafschopgebied met een strafschop honoreerde en clubtopschutter Denis Mahmudov vonniste, was FC Dordrecht opeens nog maar één goal verwijderd van het uitpoetsen van het verschil.

Wéér Mahmudov kreeg de Friese aanhang, die lamgeslagen leek door de bizarre ontwikkelingen op het veld, helemaal stil met de 1-4 en het ‘wonder van Leeuwarden’ had definitief vorm gekregen , mede dankzij de onverzettelijke Daniël Breedijk (ex-Sparta). Strafschoppen moesten voor de beslissing zorgen. Dan Crowley schoot namens Leeuwarden over, terwijl Dordrecht vijf keer op rij raak schoot (5-3).