Leefbaar-wethouder Robert Simons  is met rasse schreden teruggekeerd om het besluit dat er niet meer mag worden overnacht op de volkstuintjes. Wel gaat de gemeente strenger controleren op het juiste gebruik van de volkstuinen.

Eerder haalde hij zich zich de woede op de hals van de volkstuinders van Rotterdam door het ’s zomers overnachten te willen terugdringen, terwijl het al sinds de Tweede Wereldoorlog wordt gedoogd.

Aan de reden van de aangekondigde maatregelen ligt de overdracht van het beheer van de complexen ten grondslag. Dat gaat over in handen van een landelijke stichting.

De helft van de volkstuinders in Rotterdam blijft geregeld slapen in zijn minihuisje, maar er zijn ook honderden die dit gedurende de hele zomerperiode doen. Ze trekken er in april in en gaan er pas uit als het kouder wordt.

De besturen van de volkstuinders hebben het vanzelfsprekend altijd oogluikend toegestaan, omdat de meeste bestuursleden het zelf ook doen. Er is nooit geheimzinnig over gedaan, omdat ook de gemeente er nooit een punt van maakte. Alle Rotterdamse gemeentebesturen hebben het sinds 1945 gedoogd. Bij de bouw van nieuwe huisjes hebben eigenaren juist extra kapitaal geïnvesteerd om erin te kunnen blijven slapen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!