Vlak voor de zomervakantie is wel een tactisch gekozen moment van de gemeente om bekend te maken dat er zeshonderd woningen worden gesloopt in de Tweebosbuurt. Zeshonderd gezinnen in dit door hun huisbazen schromelijk verwaarloosde deel van de Afrikaanderwijk kunnen zich gaan opmaken voor een verhuizing. Waarnaar toe? En met een verhuiskostenvergoeding van 3000 euro?

Heeft boos worden nog zin? Of willen we eigenlijk wel weg, omdat onze straat niet meer gezellig is?
Een paar dagen na het bekendworden van het sloopbesluit is er niet bepaald sprake van woede onder de bewoners. De SP heeft als enige partij aangekondigd de buurtbewoners te willen helpen. Ook hebben VVD, GroenLinks en PvdA ‘kritische vragen’ gesteld. Maar of de vlam nog in de vlam zal slaan, moet nog blijken.

Men zou zich kunnen afvragen: is dat sloopbesluit voorbereid zonder dat de bewoners er iets van wisten? Zou wel heel raar zijn, als bijvoorbeeld de Huurdersraad van Vestia niet in het plan is betrokken. Zowel de gemeente als Vestia heeft er baat bij, als de mensen, wier huis wordt gesloopt, goed geïnformeerd zijn. Wie een kijkje neemt op de website van de Huurdersraad, zoekt vergeefs naar wat er gaat gebeuren. Over de sloop van 600 huurwoningen van Vestia in de Tweebosbuurt staat (nog) niets vermeld.

Gelukkig krijgen de bewoners ‘een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst waar zij uitleg krijgen over de plannen en hun persoonlijke situatie’, zo meldt de gemeente in haar persbericht van 9 juli. Wanneer precies? Gaat dat gebeuren als de Tweebosbuurt op vakantie is? Zo los zal het niet gaan lopen.

In september/oktober mag wethouder Bas Kurvers naar zo’n informatiebijeenkomst komen om zeshonderd huishoudens uit te leggen, waarom het slopen van hun woningen een geweldig goed plan is. Benieuwd of hij applaus uit de zaal zal krijgen.
Print Friendly, PDF & Email