Oasen levert drinkwater aan de Rotterdamse randgemeenten Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk en alle dorpen in de Krimpenerwaard en hoewel naar aanleiding van een onderzoek van het RIVM de hoogste concentratie GenX in het Oasenwater in Beneden-Merwede werd aangetroffen, is daarmee de onrust onder de bewoners van andere Oasen-locaties niet afgenomen.

GenX is een omstreden chemische stof. De twee weken geleden aangetroffen concentraties bedroegen 30 nanogram per liter. Voor de duidelijkheid: daarmee was het water nog steeds veilig. Risico loopt men volgens het RIVM pas bij 150 nanogram per liter. De nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, heeft dus het water veilig gesteld. Maar toch wil men intussen het naadje van de kous weten en ook de lozing van GenX door chemiefabrikant Chemours beperken. Oasen is er al voor naar de rechter gestapt.

De Socialistische Partij organiseert er op zijn beurt ook een discussieavond over. ‘’Want wat zijn de gevolgen van de lozing van GenX voor de omgeving en de gezondheid? En welke stoffen worden er nog méér aangetroffen in het drinkwater en hoe kan dit milieuprobleem worden opgelost?’’, vraagt SP-Tweede Kamerlid Lacin zich af.

GenX is trouwens niet alleen aangetroffen in de wateren rondom Dordrecht, maar recent ook in Eindhoven. Water is water en water stroomt. Eén en één is twee. ‘’Drinkwater dreigt duurder te worden en het toezicht op de industrie schiet tekort. Dat moet stoppen’’, aldus Lacin. De SP Rotterdam heeft om de ernst van de situatie op zijn site een mogelijkheid geopend om een petitie te tekenen.

De discussieavond op 14 december wordt gehouden in het Energiehuis in Dordrecht en daarbij zullen ook professor Jacob de Boer (milieuchemicus) en Hans de Groene, directeur van de Vereniging drinkwaterbedrijven in Nederland het woord voeren.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!