Sparta alsnog simpel naar zege: 4-2

10 November 2018, 01:43 uur

door Piet Ocks

Ondanks de drie doelpunten van Lars Veldwijk tegen Jong FC Utrecht werd Halil Dervisoglu uitgeroepen tot man van de wedstrijd. En dat was gezien zijn assists meer dan terecht. Op aangeven van de Turkse jeugdinternational kon zijn collega-spits twee keer scoren, waardoor Sparta de eerder opgelopen achterstand van 0-2 ruimschoots kon goed maken: 4-2.

"Ik denk dat ik dan nog meer goals moet scoren", relativeerde Veldwijk nuchter. "Het is leuk om man van de wedstrijd te worden, maar ik ben blij met de goals. De samenwerking met Halil verliep uitstekend en ik gun hem die uitverkiezing." Met zijn drie treffers lost hij Ferdy Druijf af als topscorer van de eerste divisie.

Op een uitverkocht Kasteel keek een geschrokken Sparta al na veertien minuten tegen een 0-2 achterstand aan. Sylla Sow en Nick Venema straften enorme fouten af in de Spartaanse afweer van met name Bradley Martis, die dan ook prompt werd vervangen door Giliano Wijnaldum.

Eerder al had Royston Drenthe met een verwoestende uithaal doelman Thijmen Nijhuis op de proef gesteld en na de 0-2 dwong hij de Utrechtse doelman opnieuw tot een redding, maar Sparta moest wachten op de hoekschop van Thomas Verhaar, die koppend werd verlengd door Lars Veldwijk en uiteindelijk in eigen doel werd gewerkt door Jong Utrecht-verdediger Rick van der Meer: 1-2.

Na een half uur was Sparta alweer op gelijke hoogte, toen Lars Veldwijk zich gewillig liet vallen in het strafschopgebied en hij zelf de 2-2 vanaf elf meter mocht inschieten. Op aangeven van Halil Dervisoglu mocht Sparta's spits ook de 3-2 inschieten. Zoals Lars Veldwijk ook de 4-2 na 64 minuten op zijn naam mocht schrijven na weer een perfecte steekbal van Dervisoglu. De klik tussen de twee aanvallers leek er eindelijk te zijn, al zullen het inzicht en de techniek van de Turkse aanvaller nog steeds niet perfect aansluiten bij Sparta's bonkige aanvaller.

Hoewel Jong FC Utrecht na rust geen moment de indruk wekte nog echt in een resultaat te geloven, was Thomas Verhaar nog dicht bij een treffer, maar hij trof het zijnet. Zoals Veldwijk in de slotfase nog naast kopte en Dries Wuytens zelfs nog de paal raakte.

Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Wuytens, Auassar, Martis (25. Wijnaldum), Drenthe (85. Duplan); Verhaar (79. El Kachati), Harroui, Duarte; Veldwijk, Dervisoglu.