Sparta: blunder op blunder bij PEC

31 March 2018, 21:49 uur

door Piet Ocks

Het feest, dat het had moeten worden met het oog op de 130ste verjaardag van de club, liep uit op een geweldige domper. Geen slingers, geen bloemen, maar een verontrustende nederlaag van 2-0 bij PEC Zwolle, waardoor Sparta weer diep in de problemen zit.

De ploeg van Dick Advocaat stapelde blunder op blunder in Zwolle met als gevolg een wel erg eenvoudige zege voor PEC. Al na twee minuten was een opeenstapeling van fouten in de afweer het gevolg van de 1-0 van Youness Mokhtar, die van nabij de openingstreffer kon inkoppen op aangeven van vleugelaanvaller Younes Namli. Even later kreeg Piotr Parzyszek een mogelijkheid de voorsprong te verdubbelen, maar hij stuitte op doelman Jannik Huth.

Het duurde een klein half uur voordat Sparta voor het eerst tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker was. Eerst was het Thomas Verhaar, die met een zwabberbal PEC Zwolle-doelman Diederik Boer bijna kon verrassen. De rebound had Michiel Kramer voor het inschieten, maar hij faalde.

Na rust waren er direct twee dubieuze penaltymomenten in het strafschopgebied van Sparta. Eerst kreeg Sander Fischer de bal tegen zijn hand en even later vloerde Kenneth Dougall opzichtelijk Ryan Thomas, maar scheidsrechter Bas Nijhuis wilde twee keer niets van een strafschop weten. Aan de andere kant werd een dubieuze buitenspelgoal van Kramer afgekeurd.

Parzyszek kreeg daarna een kans op de tweede Zwolse treffer, maar weer faalde hij in de afwerking. Koelbloediger was hij twintig minuten na rust, toen Sparta's doelman een terugspeelbal van Sander Fischer in zijn voeten schoof: 2-0. In al zijn wanhoop bracht Dick Advocaat spits Fred Friday en Stijn Spierings vergeefs in de ploeg, maar ook zij konden geen potten breken.

Dick Advocaat was na afloop van PEC Zwolle-Sparta zwaar teleurgesteld over de 2-0 nederlaag van de Kasteelclub. De trainer van de Rotterdammers merkt dat zijn spelers in thuiswedstrijden datgene wel brengen wat hij wil en in uitduels niet. "Er zit een groot verschil tussen willen en kunnen," stelde hij vast. ''Maar als je zo'n twee honderd procent kansen krijgt, moet je die maken." Ook de tweede goal was een weggevertje. "Een aantal spelers zat niet goed in de wedstrijd. Zij kunnen het in thuiswedstrijden wel. Bij uitwedstrijden hebben zij daar problemen mee. Tegen PEC Zwolle hadden we gewoon niet mogen verliezen."

De Kasteelclub zakt na deze nederlaag (voorlopig) naar de zeventiende plaats van de eredivisie met 21 punten uit 29 wedstrijden, omdat Roda JC op bezoek bij Vitesse met een 3-0 zege verraste.

Opstelling Sparta: Huth; Holst, Fischer, Chabot, Nelom; Sanusi, Mühren, Dougall (68' Spierings); Verhaar (79' Brogno), Kramer, Ahannach (68' Friday).