Sparta erg pover ondanks herstel : 3-2

29 September 2018, 01:24 uur

door Piet Ocks

Alsof Sparta niets had geleerd van de 3-2 nederlaag bij Noordwijk. Zo begon de ploeg althans in de openingsfase tegen FC Dordrecht, dat na 18 minuten al met 0-2 leidde. De snelle achterstand binnen een mïnuut moet Henk Fraser bijna tot wanhoop hebben gebracht, maar Sparta's trainer bleef rustig in afwachting van het herstel, dat toch nog kwam: 3-2.

Maar moet de snelle 0-2 hem zelf niet worden aangerekend? Was centrale verdediger Bradley Martis voldoende voorbereid op de afwezigheid van Royston Drenthe, die meer als linksbuiten dan als linksback fungeerde? Was Bradley Martis voldoende voorbereid als linksback op een 4-4-2-formatie? Die vragen kon worden gesteld, toen Jeremy Cijntje binnen een minuut over zijn rechterkant te snel was voor Martis en laag in de verre hoek de 0-1 vond.

Daarna trof na elf minuten de behendige Savvas Mourgos de paal en mikte Lewis Montsma vervolgens na een hoekschop FC Dordrecht naar 0-2. Twee Dordtse treffers, net zoveel als de ploeg van trainer Gérard de Nooijer in de voorgaande wedstrijden in totaal had gescoord.

Sparta kortom leek op eenzelfde afgang af te gaan als tegen Noordwijk. Een elftal, dat als los zand aan elkaar hing, zonder speelplan, zonder vaste patronen en zonder uitzicht op een positief resultaat.

De ommekeer kwam toch. Royston Drenthe, ijverig, maar kansloos op links, verhuisde net voor rust naar de rechterflank, waar hij inderdaad beter tot zijn recht kwam. Nadat Mohamed Rayhi nog een kopbal zag over gaan, legde Drenthe in blessuretijd de bal perfect op het hoofd van Deroy Duarte: 1-2.

En toen zeven minuten na rust de verder falende Lars Veldwijk een vrije trap van Gregor Breinburg met het hoofd tot 2-2 verlengde, veerde Het Kasteel weer op. En zeker weer vijf minuten later, toen Royston Drenthe zijn door de schouder van Maarten Peijnenburg van richting veranderde schot naar 3-2 zag vallen, was het feest compleet.

Ondanks de kopbal van Janne Saksela, die net naast ging en ondanks de mogelijkheid van Lars Veldwijk in de laatste minuut, die met een leeg doel voor ogen, nadat de ver uitgelopen doelman Bryan Janssen uit een hoekschop nog de gelijkmaker had willen forceren knullig tegen een verdediger aanschoot, mocht Sparta de overwinning vieren. En met name Royston Drenthe, die in de slotfase met een redding op de eigen doellijn, de titel ''Man van de wedstrijd'' met trots in ontvangst mocht nemen. Maar of het ook overtuigend was....?

Opstelling Sparta: Kortsmit; Saksela, Wuytens, Auassar, Martis; Harroui (82' Spierings), Breinburg (78' Dervisoglu), Duarte; Veldwijk, Rayhi, Drenthe .
Opstelling FC Dordrecht: Janssen; Stankov (58' Schets), Breedijk, Montsma, Ormonde-Ottewil; Kok, Peijnenburg; Smith (74' Maletic), Cijntje, Mourgos, Zamouri (58' Haydary).