Sparta: geen reden tot euforie ondanks 6-1

8 December 2018, 01:21 uur

door Piet Ocks

De twaalf treffers werden niet gehaald, zoals in 2010 met acht doelpunten van Johan Voskamp. Maar met 6-1, waarvan drie doelpunten van Lars Veldwijk, namen de 8500 kijkers op Het Kasteel ook genoegen tegen Almere City FC.

Een onverwacht hoge score, omdat de eerste helft geen enkele indicatie gaf voor zo'n achteraf nog ruime zege. De voorsprong van 2-1 bij de rust gaf zelfs nog te denken. Niets wees erop dat Sparta alsnog een grote zege behalen en die, gezien de verhoudingen in de eerste helft, dan ook best geflatteerd mag worden genoemd.

Geen reden tot euforie derhalve, omdat het vertoonde spel nog steeds niet tot de verbeelding spreekt. De lange ballen op spits Lars Veldwijk wijzen op armoede, de ploeg komt te weinig tot goede opgezette aanvallen of tot uitgespeelde kansen. Zelfs was de spelopvatting van Almere City voor rust soms zelfs beter, maar mocht Sparta zich gelukkig prijzen met de technisch zwakke, maar doeltreffende spits Lars Veldwijk.

Desondanks kan worden gesteld dat Sparta zich uitstekend heeft hersteld van de nederlaag bij Helmond Sport. De terugkeer van Bart Vriends, Royston Drenthe en Mohamed Rayhi deed trainer Henk Fraser besluiten tot een fantasie-opstelling. Mohamed Rayhi (op links) en Royston Drenthe (op rechts) opereerden op de vleugels, terwijl middenvelder Gregor Breinburg werd teruggezet als linksback.

Niet dat Sparta door de omzettingen attractiever en doelgerichter ging spelen dan in de afgelopen weken. Evenmin was er sprake van meer dreiging, maar met een fraai afstandsschot al na negen minuten in de verre bovenhoek bezorgde Rayhi Sparta een vroege voorsprong (1-0). Nog geen kwartier later was het echter alweer 1-1, nadat James Efmorfidis, ondanks protesten voor hands, via Wuytens de bal in de verre hoek zag uitkomen. Zeven minuten voor rust werd Lars Veldwijk met een lange bal de diepte in gestuurd, waarna hij bekwaam afrondde (2-1).

Direct na rust kopte Dries Wuytens de 3-1 binnen en kopte Veldwijk na ruim een uur een voorzet van aanjager, maar ook te vaak onbesuisde Royston Drenthe binnen: 4-1. Twee minuten voor tijd stuurde Rayhi zijn spits de diepte in die opnieuw doeltreffend kon afronden (5-1). Halil Dervisoglu bepaalde in de slotminuut met een fraaie kopbal de eindstand op 6-1.

Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela (64. Spierings), Wuytens, Vriends (81. Wijnaldum), Auassar, Breinburg; Harroui, Duarte; Drenthe (71. Dervisoglu), Veldwijk, Rayhi.