Sparta heeft de wind tegen: 3-3

13 January 2019, 19:12 uur
Digitaal Dagblad

door Piet Ocks

Wil Sparta straks aan het eind van de competitie zich tot kampioen kunnen kronen, dan zal het ook de uitwedstrijden in winst moeten omzetten. En zich beter moeten instellen op hoekschoppen. Liefst tot twee keer toe moest doelman Roy Kortsmit zich bij zo'n situatie gewonnen geven. Als de ploeg zich (ook) daarin niet verbetert, zal het opnieuw afhankelijk zijn van de loterij, die nacompetitie heet. En hoe dat kan aflopen, dat zal Sparta zich nog wel kunnen heugen...

Ook in Leeuwarden hing zelfs de winst van een punt aan een zijden draadje, omdat SC Cambuur twee minuten voor tijd nog leidde met 3-2. Het was dat Deroy Duarte op de valreep, dankzij de wind, volgens trainer Henk Fraser, nog de 3-3 kon intikken, anders was Sparta op nog grotere afstand gezet door het gretige FC Den Bosch, dat gehakt maakte van FC Dordrecht (2-6).

Dat Sparta uit hoekschoppen twee tegentreffers kreeg, daarover was Henk Fraser minder te spreken. "Daar kan je niet tevreden over zijn. Er zijn natuurlijk altijd factoren die daar invloed op hebben. Als je kijkt naar onze 3-3, dan heeft de wind die ook beïnvloed. Want ook bij de corners waar zij uit scoren, was er zeker één moment waar de wind invloed op had. Maar daar hadden we natuurlijk allebei last van."

Mohamed Rayhi zette Sparta binnen het kwartier al op 0-1. In de verre hoek vond hij de openingstreffer achter Cambuur-doelman Xavier Mous. De hoekschoppen van Cambuur werden vervolgens een groot probleem voor de Sparta-verdediging. Twee identieke treffers brachten Cambuur op een 2-1 voorsprong, waarbij Sparta-doelman Roy Kortsmit beide keren niet toereikend ingreep.

Zo kon oud-Feyenoorder Matthew Steenvoorden na 23 minuten uit een hoekschop de 1-1 inkoppen. Hetzelfde gold voor de 2-1, zo'n tien minuten later, toen oud-Feyenoorder Nigel Robertha kon profiteren.

Een vrije trap van Gregor Breinburg bood Dries Wuytens de kans Sparta op 2-2, maar de Belg produceerde slechts aan afzwaaier. Lars Veldwijk deed het voor rust beter, nadat hij een tegenstander door de benen had gespeeld om vervolgens verwoestend uit te halen (2-2).

In de fletse tweede helft kwam Cambuur een kwartier voor tijd, deze keer indirect uit een hoekschop, op 3-2. Kevin Jansen schoot uit de draai binnen. Waarna Sparta weer naar de gelijkmaker op zoek moest, al kwam Cambuur via Tyrone Conraad nog bijna op 4-2, maar Roy Kortsmit redde bekwaam. Rayhi was nog dichtbij de gelijkmaker uit een vrije trap, maar de lat lag dwars voor zijn tweede treffer. Het was uiteindelijk Deroy Duarte, die een weifeling van Cambuur-doelman Xavier Mous vlak voor tijd afstrafte en alsnog voor enige opluchting zorgde: 3-3.

"Als je naar het scoreverloop kijkt, dan moeten we tevreden zijn met een punt," vond een opgeluchte Sparta-trainer Henk Fraser. ''We hebben er gewoon niet voldoende uitgehaald. Ook gezien dat je drie keer scoort in een uitwedstrijd en dat dat niet genoeg is om te winnen. Maar als je kijkt naar onze mogelijkheden. Ik denk dat we met Laros Duarte sterker zijn geworden. Ja, dan ben je teleurgesteld.''

Opstelling Sparta: Kortsmit, Dabo (68. Dervisoglu), Wuytens, Vriends, Auassar (82. Alhaft), Breinburg (75. Wijnaldum); Harroui, L. Duarte, D. Duarte, Veldwijk en Rayhi.