Sparta machteloos tegen Jong Ajax

21 December 2018, 23:28 uur

Door Piet Ocks

Henk Fraser vond Sparta apathisch beginnen tegen Jong Ajax. Daarom verving hij verdediger Giliano Wijnaldum al na 36 minuten voor aanvaller Halil Dervisoglu. Hoe hij de rest van de wedstrijd inschatte, bleef onderbelicht. De nederlaag (2-0) bij Jong Ajax sprak echter boekdelen: te weinig kwaliteit, te weinig voetbalvermogen. ''En te weinig effectief,'' zou Lars Veldwijk daar later aan toevoegen.

Dat had vooral betrekking op hem zelf. Zelden was hij dreigend, zelden liet hij zich zien en zelden was hij aanspeelbaar. Zelfs had hij vier minuten voor tijd nog kunnen scoren, nadat Halil Dervisoglu de lat had geraakt en Sparta's spits al aan een treffer dacht bij de terugspringende bal. Maar hij stond buitenspel en desondanks mislukte ook deze poging.

''Met Dervisoglu was er iets meer dreiging,'' had ook Henk Fraser geconstateerd. Dat bewees hij nog eens even voor rust, toen hij na een goede actie op doelman Dominik Kotarski strandde. Verder kwam Sparta amper nog tot mogelijkheden. Slechts Veldwijk raakte koppend nog de bovenkant van de lat na een goede voorzet van Janne Saksela.

Verder was Sparta kansloos tegen de jonkies van Ajax, waardoor het kalenderjaar 2018 afgesloten werd met een nederlaag en een (voorlopig) tweede plaats. Omdat Sparta het vanaf de eerste minuut lastig had met de ploeg van trainer Michael Reiziger, die via Vaclav Cerny en Kaj Sierhuis al meteen gevaarlijk was en Dani de Wit al na 20 minuten de score kon openen met een fraai afstandsschot (1-0).

Kort na rust was Mohamed Rayhi met een poging vanaf de rand van het strafschopgebied nog dichtbij, maar zijn inzet eindigde net naast. Sierhuis was namens Jong Ajax nog gevaarlijk, voordat een strakke schuiver van afstand van Cerny de marge op 2-0 bracht.

Henk Fraser toonde zich desondanks ''redelijk tevreden over de eerste helft van het seizoen.'' Al zal hij zich menigmaal achter de oren krabben als hij het niveau van zijn ploeg moet beoordelen. In de vorm van de eerste competitiehelft zal Sparta zeker nog tegen meer tegenvallers oplopen, zoals tegen Helmond Sport en Jong Ajax. ''Maar,'' wist Henk Fraser zeker, ''het zal tot het einde spannend blijven.''

Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Wuytens (74' El Kachati), Vriends, Auassar, Wijnaldum (36' Dervisoglu); Duarte, Harroui, Drenthe; Veldwijk, Rayhi (83' Verhaar).