Sparta: Slecht spelen en met 5-0 winnen

15 December 2018, 02:24 uur

door Piet Ocks

''Slecht spelen en met 5-0 winnen,'' verzuchtte oud-Spartaan Cees de Bruin na de zege op Jong AZ op Het Kasteel. Het was typerend voor de ploeg, die amper tot aansprekend voetbal komt, maar toch de punten weet binnen te halen. Wat als Sparta goed gaat spelen.... De ruim 8.000 toeschouwers op Het Kasteel konden het zich afvragen.

Opmerkelijk was dat rechtsback (!) Janne Saksela in de eerste helft de gevaarlijkste aanvaller was met zijn rushes langs de lijn en strakke voorzetten op Lars Veldwijk. De spits van Sparta bleek echter niet opgewassen tegen de jonge AZ-verdedigers, waardoor Sparta was aangewezen op de vleugelspitsen, van wie Mohamed Rayhi zich zou onderscheiden. De linkerspits kwam tot drie treffers en werd met recht uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Hij was de grote man bij Sparta. Na twaalf minuten bracht hij zijn ploeg aan de leiding (1-0). Zeven minuten voor de rust was Rayhi weer trefzeker. Hij omspeelde na een slechte terugspeelbal van Henri Weigelt Jong AZ-doelman Jasper Schendelaar: 2-0.
Na 64 minuten besliste Bart Vriends de wedstrijd door uit een hoekschop 3-0 in te koppen. Twee minuten voor tijd voltooide Rayhi zijn hattrick uit een strafschop (4-0) en even later bepaalde invaller Halil Dervisoglu de 5-0 eindstand na een geraffineerde actie en een doeltreffend schot.

Opvallend was de wissel van topscorer Lars Veldwijk voor El Kachati. Sparta's topscorer, die amper in het spel voorkwam, was kansloos bij hoge ballen en liet uiteindelijk zelfs pogingen daartoe aan zich voorbij gaan, waardoor trainer Henk Fraser besloot zijn kansloze spits te vervangen. Daarbij bewees Halil Dervisoglu met zijn inbreng als spits met zijn individuele kwaliteiten en inzicht meer in huis te hebben dan de topscorer, die te vaak opzichtig faalt. Maar een grootverdiener als spits vervangen...

Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Wuytens, Vriends (82. Wijnaldum), Auassar, Breinburg (56. Dervisoglu); Drenthe, Harroui, Duarte; Veldwijk (77. El Kachati) en Rayhi, .