Sparta start met nederlaag bij FC Twente

17 August 2018, 22:14 uur

Sparta is in de eerste speelronde in de eerste divisie direct tegen een gevoelige nederlaag aangelopen. In Enschede versloeg Twente de ploeg van de nieuwe trainer Henk Fraser met 2-1. In een enerverend duel tussen de clubs die beide uit de eredivisie zijn gedegradeerd, bleek een benutte strafschop van Tom Boere de winnende treffer.

De negentienjarige Duitser Ulrich Bapoh maakte in de 10e minuut de openingstreffer. Lars Veldwijk tekende niet veel later voor de gelijkmaker namens Sparta. Boere, twee seizoenen terug namens FC Oss de topscorer van de eerste divisie, kreeg vijf minuten voor rust een strafschop en benutte die beheerst.

Daar bleef het bij in de Grolsch Veste, waarin 27.200 toeschouwers zaten. De laatste keer dat een duel in de eerste divisie meer publiek trok, was in 1963 tussen DWS en Go Ahead Eagles in het Olympisch Stadion in Amsterdam (31.000).

Datzelfde Go Ahead wist ruim 55 jaar later in Deventer met 5-0 te winnen van Jong FC Utrecht. Go Ahead is daardoor de eerste koploper van de eerste divisie dit seizoen.

De derde ploeg die afgelopen jaar degradeerde uit de eredivisie, Roda JC, versloeg met Jong Ajax de eerste titelverdediger in de historie van de eerste divisie (2-1). De Duitse aanvaller Mario Engels was met twee doelpunten de gevierde man in Kerkrade.

NEC, dat ook promotieambities heeft, gaf in Nijmegen in de slotfase een voorsprong van 2-0 uit handen tegen SC Cambuur (2-2).

Het flink versterkte FC Den Bosch begon met winst bij FC Volendam: 1-2. De nieuwe eigenaar van de Brabantse club, Kakhi Jordania, trok de afgelopen dagen maar liefst acht nieuwe spelers aan. Eén van hen, spits Rauno Sappinen uit Estland, maakte tien minuten voor tijd als invaller de winnende treffer.