Sparta verlaat Maastricht als koploper

3 November 2018, 00:11 uur

door Piet Ocks

Het kostte de nodige moeite, desondanks hield Sparta drie punten over aan de uitbeurt bij MVV in Maastricht. Door de zege is Sparta, in ieder geval tot zondag koploper.

Het was Lars Veldwijk, die Sparta al snel aan de leiding kopte. Al in de vijfde minuut was de aanvoerder trefzeker uit een hoekschop van (alweer) Thomas Verhaar. ''Op bijna dezelfde manier als vorige week,'' lachte Verhaar naderhand. ''Daarna hebben we het in de slotfase van de eerste helft nog wel moeilijk gehad,'' moest Verhaar bekennen. Diezelfde Verhaar en Mohamed Rayhi kregen nog mogelijkheden de score te verdubbelen, maar zij faalden. In het eerste half uur domineerde Sparta, waarin Mohamed Rayhi met een blessure moest worden vervangen door Stijn Spierings. In de laatste tien minuten van de eerste helft drong MVV sterk aan en mocht Sparta van geluk spreken dat de gelijkmaker uitbleef. Met dank aan de opnieuw uitblinkende Roy Kortsmit, die met enkele goede reddingen de 1-1 kon voorkomen. Ook de paal stond MVV nog in de weg.

''We waren in die fase de bovenliggende partij,'' vond MVV-trainer Ron Elsen. ''We hebben goede kansen gehad, maar we hadden moeite met de afronding.'' Na rust had Sparta weer wat meer controle. Verhaar was met een afvallende bal na een vrije trap van Royston Drenthe dicht bij de bevrijdende 0-2, maar hij schoot net naast. Waar MVV vervolgens de jacht op de gelijkmaker vervolgde, kreeg invaller Halil Dervisoglu een grote kans de wedstrijd in het slot te gooien, maar het ontbrak hem aan scherpte. De behendige aanvaller gaf even later wel de assist, waaruit Veldwijk tien minuten voor het einde via de binnenkant van de paal zijn tweede binnenschoot: 0-2. ''Ik had thuis beloofd er drie te maken, maar het zijn er helaas maar twee geworden,'' lachte Sparta's spits na afloop.

Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Wuytens, Auassar, Martis, Drenthe (62. El Kachati); Duarte, Rayhi (30. Spierings), Harroui; Verhaar (75. Dervisoglu), Veldwijk.