door Piet Ocks

Sparta maakte uitgerekend op de eigen open voor zo’n 3500 toeschouwers dag een slechte beurt. De ploeg van trainer Henk Fraser leed een terechte nederlaag tegen SC Cambuur: 0-2.

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Sparta dicteerde de eerste twintig minuten, maar tot echte uitgespeelde kansen kwam het niet, al leek Frederik Holst de openingstreffer nabij op goed aangeven van Ilias Alhaft. Zijn inzet werd evenwel van de lijn gehaald.
Ook Lars Veldwijk kreeg een schietkans op aangeven van Alhaft, maar zijn schot bereikte het doel evenmin. Abdou Harroui probeerde het enkele keren van afstand, maar zijn pogingen bleken vergeefs. Tyrone Conraad (ex-Sparta-jeugd) daarentegen mikte na 32 minuten via de binnenkant van de paal wel raak: 0-1.

Het was in die periode dat Royston Drenthe meer als linksbuiten dan als linksback opereerde, waardoor Alhaft gedwongen werd het centrum van de aanval op te zoeken. Met de hoge voorzetten van Drenthe was de kleine Alhaft bij voorbaat kansloos, terwijl spits Lars Veldwijk niet opgewassen bleek tegen de sterke Cambuur-verdedigers.

Na rust was het Mohamed Rayhi, die na een goede pass van Holst een treffer nabij was, maar doelman Xavier Mous voorkwam op de doellijn de gelijkmaker. Diezelfde Mous redde ook op een kopbal van de al evenzeer onwennig op de rechtervleugel tegenvallende Deroy Duarte.

SC Cambuur werd in de slotfase zelfs nog gevaarlijker. Kevin Schindler raakte van ver de lat en Sai van Wermeskerken miste in kansrijke positie. Invaller Issy Kallon zorgde uiteindelijk voor de tweede Friese treffer.

Henk Fraser kortom, heeft nog genoeg te sleutelen, voordat hij zijn ideale formatie kan formeren. Vooral in aanvallend opzicht zal hem dat de nodige hoofdbrekens zorgen. Keuzes genoeg, misschien is dat wel zijn grootste, en tegelijkertijd een luxe probleem.

Opstelling Sparta: Kortsmit, Holst (66. Veenhoven), Wuytens (78. Martis), Auassar, Vriends, Drenthe, Harroui (83. Soares Fonseca), Duarte (78. Spierings), Rayhi (66. Duplan), Veldwijk (78. Dervisoglu), Alhaft (66. Ache).

Print Friendly, PDF & Email