Het is grijs, het trapt langzaam en gaat heel hard. Eigenlijk een eenvoudig raadseltje. Zo op te lossen, maar voor mij was het toch wel een schok toen ik de oplossing voor de eerste keer voorbij zag flitsen. Nog net geen trauma aan overgehouden.

Wat was het geval. Ik reed op mijn gewone fiets zonder stiekem Cancellara-motortje en dus puur naturel in een straf tempo naar huis. Echt, ik had er behoorlijk de gang in, maar ineens, uit het niets zoefde ze voorbij. Grijs, langzaam trappend en met een niet te begrijpen snelheid verdween ze in de verte. Hoe kan dat nou? Ben ik al zo afgetakeld, of is er iets anders aan de hand?

Dat was de eerste keer dat ik gepasseerd werd door een dame op leeftijd met een elektrische fiets. Er zouden nog vele keren volgen en telkens zag ik diezelfde hoge snelheid en diezelfde trage omwentelingen van de trappers. Hier was sprake van maximale trapondersteuning, dat kon niet anders.

Dat de bejaarde fietsers een snelheid aanhielden en aanhouden die hun reactievermogen verre te boven gaat, is een pijnlijke maar ook zeer terechte conclusie. Niet voor niets gebeuren er veel ongelukken met elektrische fietsen en met name de oudere fietsers zijn dan vaak het slachtoffer.

Nu doet het feit zich voor dat ik ook een elektrische fiets heb. De aanleiding voor de aanschaf  lag eigenlijk in de route die wij elk jaar op ons programma hebben staan. Van Wassenaar naar Noordwijk door de duinen. Een prachtige, maar ook zeer geaccidenteerde tocht.

Dat zo’n fietstocht zonder trapondersteuning een behoorlijk zware klus is, kan je opmaken uit de opmerking die mijn vriend maakte. Hij woonde toen in Katwijk en fietste na enig aandringen met ons mee. Mooi weer toch? Toen we vlak bij Noorwijk waren vroeg ik hem waar ze daar het lekkerste pilsje schonken. Hij zei dat dat het eerste beste café was dat we tegenkwamen. Zo zwaar was de tocht hem blijkbaar gevallen. Het pilsje smaakte inderdaad verrukkelijk.

Voor mijn vrouw werd die tocht op een gegeven moment een opgave en dat is niet de bedoeling van recreatief fietsen. Toen hebben we allebei toch maar een elektrische fiets aangeschaft. Het grote genieten kon beginnen.

Te overwegen valt aparte wielerwedstrijden te organiseren voor oudjes die er toch een waanzinnig tempo op na willen houden en  we kunnen  altijd nog op Zandvoort scootmobielraces gaan organiseren, want ook die verkeersdeelnemers rijden (te) vaak met een onveilig hoog tempo.

Print Friendly, PDF & Email