Dagblad010 | Afscheid van Pim Doesburg op Het Kasteel
mainImage

Afscheid van Pim Doesburg op Het Kasteel

Doesnburg met de Spartanen Eijkenbroek, Van der Veen en Ter Horst
20 november 2020, 15:29 uur
Sport

Sparta-supporters kunnen zaterdag op Het Kasteel afscheid nemen van de aan het begin van deze week op 77-jarige leeftijd overleden Pim Doesburg. In de Ridderzaal van Het Kasteel is daartoe van 14.30 uur tot 16.15 uur gelegenheid. Sparta roept supporters wel op om zoveel mogelijk online te condoleren en herinneringen achter te laten. Dit vanwege de coronamaatregelen en de beperking rond de uitvaart.

Zondag is er voor de wedstrijd tegen ADO een minuut stilte voor de oud-doelman. Ook speelt Sparta met rouwbanden. Pim Doesburg speelde 471 wedstrijden voor Sparta in het betaalde voetbal, meer dan iedere andere Spartaan. Hij groeide op het Kasteel op samen met de andere legendarische keepers Tonny van Leeuwen en Jan van Beveren. Hij won in de beginjaren de concurrentie van de Rotterdammer Tonny van Leeuwen, die naar GVAV werd getransfereerd, maar verloor ín eerste instantie van Jan van Beveren, die op de bonnefooi naar Rotterdam was gekomen. Toen van Beveren door PSV werd gekocht, keerde Doesnburg vanuit Eindhoven bij Sparta terug. 

Pim Doesburg, die ook nog korte tijd amateurtrainer was (onder andere bij Neptunus), eindigde zijn sportieve loopbaan als jeugdkeeperstrainer op Varkenoord bij de opleiding van Feyenoord. Eerder was hij keeperstrainer in De Kuip. Doesburg stond bekend als de keeper met de mooiste dropkick. Die keek hij af als kind toen hij achter de goal van Sparta-doelman Wim Landman stond. Daarover vertelde hij vrij recent nog uitgebreid in het boek Het Drama Wim Landman

Doesburg in duel met Klaas Nuninga (DWS). Rechts: de centrumverdedigers Ter Horst en Eijkenbroek

Holland Sport scoort op Spangen. Midden: Jan Boskamp. Pim Doesburg is boos. In de goal ligt Charley Bosvelt.

Jan van Beveren en Pim Doesburg in Zeist tijdens de centrale training van het Nederlands elftal.  

Doesburg in stijl in De Meer tegen Ajax bij een duel van Neeskens. Rechts: Hans Venneker en Piet Keizer. 

De jonge Doesburg (zittend in het midden) in een straatelftal in Oud Mathenesse. Links van hem: Henk Kranendonk, levenskunstenaar.


Foto: Ga-het-na / Anefo