Alleen een wonder kan XerxesDZB redden

mainImage
Alleen een wonder kan XerxesDZB redden

Er moeten grote wonderen gebeuren wil XerxesDZB dit seizoen de hoofdklasse nog overleven. Er duikelen er in mei volgend jaar twee rechtstreeks naar de eerste klasse en de afstand tussen enerzijds Nootdorp (15e) en XerxesDZB (16e) en anderzijds Capelle (17e) bedraagt acht harde punten. Theoretisch is alles mogelijk, vooral als men optimistisch van aard is, maar er zijn ook genoeg realisten onder de Xerxanen en die weten dat er tot nu toe nog maar zes punten bij elkaar gesprokkeld zijn. Bovendien met veel pijn en moeite.

Ook tegen Feyenoord was het zaterdagmiddag op Varkenoord weer een harde leerschool. Bij rust was het al 4-0. Een zeperd in het kwadraat voor trainer Marco Jalink en extra sneu voor reserve-doelman Jesse van Sonsbeek, die ze alle vier achter zijn oren had gekregen nadat Roy Spierings kort na het begin met een blessure was uitgevallen.

Het knetterde in de rust behoorlijk in de kleedkamer van XerxesDZB, dat overigens nog altijd drie tot vier vaste waarden in zijn elftal moet missen: Leon van den Berg, Christiaan Hartman, Jim Havelaar en Mo Ajarai. Ze hebben kennelijk nauwelijks te repareren blessures. Bovendien was Denzel Medar zaterdag ziek.

Geen prettig gezicht voor Xerxes als er dan met een schuin oog gekeken wordt naar de talentenbank bij Feyenoord, vol met spelers die waarschijnlijk allemaal met twee vingers in hun neus in het eerste van Xerxes zouden kunnen staan.

De Feyenoorders Merrelaar (1x) en Schoonheijm (hattrick) voltrokken het vonnis in no time. Na rust kon XerxesDZB dus op adem komen en scoorden Van Kesteren en Marengo tegen, zonder dat de zege van Feyenoord overigens in gevaar is gekomen. Met het huidige budget en deze consistente blessurepech is XerxesDZB kansloos in de hoofdklasse, maar misschien helpt het als de spelers het zelf beseffen. Dat speelt zonder stress meteen een stuk aangenamer.

Smitshoek

Smitshoek heeft vanmiddag opnieuw een overwinning bijgeschreven. De Barendrechters wonnen op bezoek bij DFS met 0-1. In Opheusden viel de enige treffer tien minuten voor tijd. Joey Klein schoot op fraaie wijze een vrije trap vanaf twintig meter in één keer binnen. Volgens de aanhang van Smitshoek was het een wereldgoal. Door de zege gaat Smitshoek serieus meedoen om de bovenste plaatsen in de hoofdklasse A.
RKAV Volendam heeft als koploper een straatlengte voorsprong, daaronder strijden zes ploegen om de tweede plaats die nu nog wordt ingenomen door Ter Leede dat vier punten meer heeft dan Smitshoek. De ploeg van de Barendrechtse trainer Richard Middelkoop staat met SC Feyenoord gedeeld vijfde.

Capelle

Elke punt telt in de hoofdklasse en dit seizoen voor Capelle in het bijzonder. Het werd zaterdag zelfs een extra meevaller voor Capelle, omdat het een kwartier voor het einde nog tegen een ogenschijnlijk niet meer te repareren achterstand van 0-2 aankeek. Maar toen Bram de Bruin zeven minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Sahiner zich het geluk van een toegekende strafschop niet liet ontnemen, zinderde het op ’t Slot en voltrok zich zowaar een wonder. Zelfs de fundamenten van het bestuursbalkonnetje trilden toen Jami Jaliens tegen Rijnvogels voor het slotintikkertje zorgde, 2-2.

Spijkenisse

Jodan Boys boekte op karakter een 3-2 overwinning op Spijkenisse . Na een half uur stond het al 0-2 door de productieve Adam el Fazazi, maar na rust kwam Jodan Boys terug. Via Tuithof, Brank en El Kanoussi werd het uiteindelijk 3-2. De Gouwenaren hebben een mooie decembermaand, maar Spijkenisse is in de rouw. Het verspeelde zo kort voor de winterstop de aansluiting met de subtop. Ook Zwaluwen, dat uit tegen Achilles niet verder kwam dan 0-0.


Foto: Digitaal Dagblad