Bondscoach Van Gaal vindt dat het in balbezit nog beter moet

3 December 2022, 19:58 uur
Sport
mainImage
ANP

Bondscoach Louis van Gaal zag dat zijn ploeg veel dingen goed deed bij de 3-1-overwinning op de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK in Qatar, maar vindt ook dat het nog beter moet. "Het balbezit hebben we nog niet goed uitgevoerd, zeker in de eerste helft, maar we maken wel twee schitterende doelpunten. Dat moet je ook meerekenen", zei hij bij de NOS.

Van Gaal had ingezet op 'provocerende pressing' om de tegenstander uit de tent te lokken en ruimte te creëren achter de verdedigers van de VS. "Dat hadden we veel beter kunnen doen en dat moet ook", vond de bondscoach. "Omdat je met 3-1 hebt gewonnen, betekent het niet dat dat niet meer hoeft. We gaan straks tegen sterkere tegenstanders spelen, dan moet je meer in balbezit spelen."

De bondscoach voerde twee wissels door in de rust "omdat we te veel onnodig balverlies leden". "In de tweede helft zijn we in balbezit beter gaan spelen en daaruit maken we nog een goal", zei Van Gaal. "Daar ben ik heel trots op, maar we kunnen nog veel beter."

Wingbacks

De bondscoach vond dat het verdedigen en het omschakelen bij balbezit van de tegenstander goed was gegaan. Ook de 'wingbacks' hadden hun werk in de ogen van Van Gaal goed gedaan. "Dat is heel belangrijk."

Nederland neemt het in de kwartfinales van het WK vrijdag op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Argentinië en Australië. "Ik probeer al vier wedstrijden lang het patroon van balbezit te verbeteren, maar dat kost heel veel energie en we kunnen ook niet altijd trainen. Nu hebben we extra dagen, dat is fijn en ook logisch." Oranje zat steeds vroeg in het schema en daardoor had de bondscoach weinig tijd om zich voor te bereiden. "Nu hebben we die dagen, dus dat moet goed komen."

 


Door: ANP