Cambuur in sneltreinvaart langs Sparta: 0-4

26 September 2021, 19:20 uur
Orange Pictures
Doelman Okoye (Sparta) moest viermaal capituleren. Vriends hier ook.

door Piet Ocks

Met een wegwerpgebaar naar scheidsrechter Martin van den Kerkhof na afloop van de blamerende 0-4 nederlaag tegen SC Cambuur gaf Henk Fraser op niet mis te verstane wijze blijk van zijn misnoegen. Sparta's trainer liet breed gebarend zijn onvrede blijken over de discutabele manier waarop de arbiter het al even van Sparta-zijde onooglijke treffen leidde.

Zo mocht hij zijn twijfels uitspreken over het niet toekennen van een strafschop vanwege de handsbal in de 35ste minuut van Cambuur-verdediger Calvin Mac-Intosch. En ook over de 0-4 van Tom Boere in blessuretijd, al was het lot van Sparta toen al lang en breed bezegeld.

Want na de vermeende handsbal was het even later 0-1 door Alex Bangura op aangeven van Kallon, die Dirk Abels veel te snel af was. Toen al had Emanuel Emegha zijn eerste van vier fraaie kansen voorlangs zien afglijden.

Met Sven Mijnans voor de falende Vito van Crooij begon Sparta sterk aan de tweede helft met een uitbraak van de snelle, maar onberekenbare Emegha. Maar bij de eerste de beste kans van Cambuur troefde Kallon de verdediging van Sparta opnieuw op snelheid af na een lange bal van Marco Tol en liet hij Okoye met een schuiver kansloos: 0-2.

Emegha was vervolgens op aangeven van invaller Kenzo Goudmijn dichtbij de aansluitingstreffer, maar hij mikte net naast en even later raakte het 19-jarige talent nog de binnenkant van de paal. Het onsamenhangend acterende Sparta, dat creativiteit ontbeerde om het Cambuur echt moeilijk te maken, werd de ploeg op de specialiteit van de Friezen weer verrast: snelheid. Geen centrale verdediger die de hulpeloze Dirk Abels tegemoet kwam, waardoor Kallon een kwartier voor tijd weer alleen op doelman Maduka Okoye kon af snellen: 0-3.

Cambuur-invaller Tamas Kiss raakte nog de paal, voordat opnieuw Emegha een grote kans kreeg, maar deze keer stuitte hij op doelman Sonny Stevens.

Alsof Sparta's ellende en afgang nog niet voldoende waren, kreeg Aaron Meijers in de slotfase na een opstootje ook nog eens een rode kaart, nadat hij Tom Boere onheus had bejegend. Diezelfde Boere haalde in blessuretijd in vermeende buitenspelpositie nog zijn gram: 0-4.

Aanvoerder Adil Auassar relativeerde de gevoelige nederlaag. ''Dit soort wedstrijden heb je vaker in een seizoen.'' Maar van gemakzucht wilde hij niets weten. "Vanaf de kant lijkt het soms alsof het plichtmatig is en niemand er iets aan doet. Maar soms zijn er wedstrijden waarin het niet meezit. Daar moeten we kritisch naar kijken en dat gaan we ook doen. Maar ik raak hier niet van in de war. Het was slecht en het zal ons bezighouden, maar wat mij betreft niet te lang."

Opstelling Sparta: Okoye, Abels (75′ Jans), Vriends, Heylen (75′ Engels), Meijers; Van Crooij (46′ Mijnans), Osman, Auassar, Smeets; Thy (60′ Goudmijn), Emegha.