Dagblad010 | Ebi Smolarek president Poolse VVCS
mainImage

Ebi Smolarek president Poolse VVCS

Ebi Smolarek (38) tijdens de persconferentie in Warschau
6 april 2019, 00:13 uur
Sport

Ebi Smolarek is vrijdag benoemd tot voorzitter van Polski Zwiazek Pilkarzy (PZP), de Poolse Verenging voor Contractspelers, zoals in Nederland de VVCS. De 38-jarige oud-speler van onder meer van Feyenoord en Borussia Dortmund is opvolger van de overleden Poolse voetballer Marek Pieta, die deze functie heeft vervuld vanaf de oprichting in 1996.

De start van de Poolse VVCS was ooit een initiatief van de in 2012 gestorven Wlodi Smolarek, de vader van Ebi Smolarek. Hij had als speler van FC Utrecht goede ervaringen met de VVCS en seinde daarover Marek Pieta in, met wie hij ooit in Polen samen bij Widzew Lodz speelde.  

De benoeming van Ebi Smolarek, die in 2002 debuteerde in het Poolse nationale elftal en in totaal 47 caps op zijn naam heeft staan, werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Warschau. Smolarek woont met zijn gezin in het Zuid-Hollandse Gouderak, maar is geregeld in Polen voor zijn werk. Hij is vastgoedondernemer.

Smolarek speelde achtereenvolgens voor Feyenoord, Borussia Dortmund, Racing Santander, Bolton Wanderers, het Griekse Kavala, het Poolse Polonia Warschau, Al-Khor (Qatar), ADO Den Haag en sloot zijn loopbaan af bij het Poolse Jagiellonia.