Goldman Sachs: 183 miljoen aan rente. Bingo!

7 July 2019, 13:41 uur
Sport
mainImage
OMA

Follow The Money, Vers Beton, Open Rotterdam en de Coöperatie SPIT hebben met een donatie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek diepgravend onderzoek kunnen doen naar de status van Feyenoord City en hebben moeten vaststellen dat er in elk geval één partij safe zit bij de bouw van het 443,8 miljoen kostende stadion: Goldman Sachs. Als de plannen doorgaan krijgt de bank risicoloos 183 miljoen euro aan gegarandeerde rente-inkomsten.

Verder is architect OMA de directe grootverdiener en moet per jaar werkelijk alles meezitten – niet alleen sportief met veel inkomsten uit Europa, maar ook qua concerten en evenementen – wil Feyenoord City 106,9 miljoen per jaar kunnen verdienen om alle exploitatiekosten te kunnen betalen. De aan het voetbalbedrijf Feyenoord toegezegde 25 miljoen per jaar is afhankelijk van de bedrijfsresultaten en niet gegarandeerd.

De leiding van Feyenoord City houdt zich met alle beschikbare handen vast aan het rapport van het Britse onderzoeksbureau Stadia Group, dat de inkomsten heeft uitgerekend. Maar in dat rapport hebben de onderzoekers geen inzage mogen krijgen. Wel hebben zij ontdekt dat de calculator van Stadia Group niet altijd feilloos werkte. In Zweden werd er een misrekening gemaakt met de Friend Arena in Solna. De gemeente van de voorstad van Stockholm verloor hierdoor in totaal 70 miljoen euro.

In een duidelijke opsomming van feiten zijn ook eerdere vaststellingen herhaald: (1) de Rotterdamse miljardair Cees de Bruin blijft als president-commissaris van de N.V. Stadion Feyenoord onbenaderbaar, (2) het is nog steeds onduidelijk of hij zelf meefinanciert, (3) door de opdracht aan de plannenmakers daalt het eigen vermogen van de Kuip van 23 miljoen plus geleidelijk naar 3 miljoen negatief, (4) men weet geen juiste plek in het financieringsplaatje te geven voor de 24,5 miljoen bijdrage aan zitrecht van de filantropische Stichting De Verre Bergen, (5) Golden Sachs heeft een claim op het huidige stadion waardoor de Sportclub Feyenoord als meerderheidsaandeelhouder het door de Stichting Vrienden van De Kuip uitgebrachte bod op De Kuip niet meer kan overwegen en (6) stadiondirecteur Jan van Merwijk blijft onomwonden zeggen ''dat er allang geen weg meer terug is.''

Sinds het bekend worden van het risicoloze indekkingsregime van Golden Sachs in relatie tot Feyenoord City hebben alleen de oppositiepartijen 50Plus en de Partij van de Arbeid op de publicatie gereageerd. Uit de hoek van de coalitie is het stil. Maar dat komt omdat alleen de PvdA en Leefbaar Rotterdam financiële experts in de gemeenteraad hebben zitten. De andere partijen (GroenLinks, VVD, D66, CDA en CU-SGP) hebben geen kaas gegeten van de Feyenoord-materie en evenmin van de gevoelens die spelen. CDA-raadslid Christine Eskens is als enige zo eerlijk om te erkennen dat zij afgaat op de kennis van zaken van oppositie-raadslid Gerben Vreugdenhil van Leefbaar Rotterdam, die vaak samenspraak houdt met PvdA-raadslid Dennis Tak.