Henk Hendriks deed alles uit liefde voor Sparta

7 May 2020, 18:56 uur
Sport
mainImage
Ga-het-na / Anefo
Henk Hendriks (geheel links) als coach van het legendarische Sparta honkbalteam (rond 1970-75)

door Piet Ocks

Erelid en Oer-Spartaan Henk Hendriks is donderdag op 85-jarige leeftijd overleden. Henk Hendriks werd lid van Sparta in 1947 en had grote verdiensten voor zowel de honkbal- als voetbalafdeling. Tot enkele jaren geleden was hij nog regelmatig bezoeker van de thuiswedstrijden op Het Kasteel, waarna hij ging tobben met zijn gezondheid.

De voormalig honkbalinternational kwam halverwege de jaren vijftig als rechtshalf precies 58 minuten uit voor het eerste elftal (Rapid JC en NAC uit), voordat hij op 26-jarige leeftijd voor een honkbalcarrière koos. Met Sparta honkbal werd hij zeven keer kampioen van Nederland. Viermaal als derde honkman en driemaal als coach. Voor de honkbaltak werd hij in 1986 secretaris en later nam hij ook de voorzittershamer ter hand.

Naast honkbal was Henk Hendriks ook belangrijk voor het betaalde voetbal. In 1974 werd hij commissaris en vanaf 1979 was de Oer-Spartaan secretaris. Daarnaast vervulde Henk Hendriks ook de rol van technisch directeur van 1 januari 1994 tot 1 juli 1995.
Vanwege zijn grote verdiensten voor Sparta werd Henk Hendriks in 1971 uitgeroepen tot Erelid van de Kasteelclub.

''Uit liefde voor de club,'' zo benadrukte hij destijds bij zijn aanstelling als technisch directeur in 1994. ''En uit ambitie.'' Hij was negen jaar lang onbezoldigd honkbalcoach en zo wilde hij daarna ook zijn vrije tijd onbetaald aan Sparta besteden. ,,Ook om mijn VUT-uitkering niet in gevaar te brengen,'' voegde hij daaraan toe. ,,Een uitstervend ras, ja, jammer genoeg wel. Want er zijn steeds minder mensen die de problemen bij hun club te lijf willen gaan. Ze uiten liever vanaf een bankje op de achterste rij hun kritiek.''

Een jaar eerder was hij ook al eens benaderd om als bestuurslid technische zaken terug te keren. ,,Maar ik ben geen heen-en-weer bootje,'' lachte hij toen. ,,Ik heb al twee keer eerder in het bestuur gezeten. Eerst een periode van negen en daarna nog eens van vier jaar. Ik ambieer alleen een functie als technisch manager, ik wil verantwoordelijkheid,'' zei hij destijds.

Hoe lang hij deze functie dacht te gaan bekleden? ,,Totdat ze me wegschoppen,'' antwoordde hij op zijn bekende ironische wijze. Nee, ze hadden geen termijn afgesproken. ''Maar als ik ergens aan begin, is het meestal niet voor een jaar,'' voegde hij er toen als 58-jarige aan toe. ''Bij mijn baas heb ik het veertig jaar volgehouden en ik ben al bijna 33 jaar bij mijn vrouw Gré.''