Oud Sparta-trainer Petescu overleden

mainImage
Oud Sparta-trainer Petescu overleden


door Piet Ocks


Voormalig Sparta-, Telstar- en DS ’79-trainer Mircea Petescu is op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zware griep in een bejaardentehuis in het Belgische Vosselaar overleden. De Roemeen was twee jaar trainer op het Kasteel, één jaar bij DS ’79. Hij begon zijn trainerscarrière bij Telstar, waar hij Louis van Gaal onder zijn hoede had. Hij nam hem mee naar Sparta, zijn volgende werkgever.


Bij Sparta werkte Petescu tussen 1978 tot zijn ontslag in 1980 samen met onder andere Louis van Gaal, Pim Doesburg, Adri van Tiggelen, Michel Valke en René van der Gijp. Later werkte hij als scout voor FC Dordrecht. Hij was de ontdekker van o.a. Cor Lems, die hij bij CVV wegplukte.

Als voetballer was hij vooral succesvol met UT Arad uit Roemenië. Met die club schakelde Petescu in de eerste ronde voor de Europa Cup 1 Feyenoord uit, dat een paar maanden eerder nog beslag had gelegd op de grootste Europese beker door Celtic te verslaan in Milaan (2-1). Petescu werd als voetballer in 1969 en 1970 met zijn club UT Arad kampioen van Roemenië en won in 1966 de Roemeense beker.


In 1973 vluchtte hij uit Roemenië. Zijn naam werd toen van de gedenkplaat bij het stadion van UT Arad gekrast. Overigens is dat later weer hersteld.
Over zijn periode bij Sparta kon hij mooi verhalen. Vooral over zijn warme band met Louis van Gaal. Later antwoordde de voormalige bondscoach tijdens een persconferentie rond Roemenië-Nederland op de vraag van een Roemeense journalist aan welke naam hij moest denken als het over het Roemeense voetbal ging: ''Mijn oude coach bij Telstar en Sparta aan wie ik goede herinneringen heb.''
Foto: Digitaal Dagblad