Passend eerbetoon aan Pim Doesburg: 6-0

22 November 2020, 18:17 uur
Orange Pictures

door Piet Ocks

Sparta bracht hem een passend eerbetoon met een minuut stilte voorafgaand, een fraai spandoek met zijn portret in het populairste hoekvak van Het Kasteel, de spelers met rouwbanden en uiteindelijk een klinkende 6-0 overwinning op ADO Den Haag ter nagedachtenis aan oud-doelman Pim Doesburg, die woensdag op 77-jarige leeftijd overleed.

Het moet hem goed hebben gedaan, de fanatieke oud-doelman, die menigmaal foeterend op de tribune zijn ploeg zag ploeteren. Met stemverheffing kon hij zijn misnoegen uiten en tieren bij weer een nederlaag. Dat was zondag allemaal anders. Na een schuchtere eerste helft, die werd opgesierd door een enkele treffer van Lennart Thy (1-0 uit de draai), rolde Sparta de Haagse opponent na rust volledig op.

Het moet Pim Doesburg goed hebben gedaan, dat Sparta's laatste 6-0 zege dateert van 5 april 1978 op Het Kasteel tegen FC Amsterdam met... Pim Doesburg in het doel.
En ook de Spartanen, die belust waren op revanche voor het bekerduel (1-1) tegen ADO, dat zich als winnaar mocht uitroepen na strafschoppen.

ADO, met de nieuwe trainer Ruud Brood voor het eerst op de bank, kreeg vooral na rust alle hoeken van het veld te zien. Nadat Bryan Smeets in de eerste helft tot twee keer toe vanaf de rand van het strafschopgebied te hoog had gemikt, maar Lennart Thy vlak voor rust de 1-0 had gevonden, brak Sparta's geweld na rust los. Binnen een kwartier was Sparta driemaal trefzeker. Sven Mijnans nam de 2-0 voor zijn rekening na een fraaie kopbal op aangeven van Mica Pinto. Bryan Smeets bezorgde Abdou Harroui de bal voor het intikken, 3-0. De 4-0 kwam op naam van Thy op aangeven van Deroy Duarte. En tussen deze treffers door mikte Duarte nog op de paal.

Na voorbereidend van invaller Aaron Meijers kon een andere invaller Mario Engels nog zijn eerste Sparta-treffer vieren: 5-0, en even later zijn tweede: 6-0. Adil Auassar. "Ik denk dat er nog aardig wat rekeningen openstonden. Op een lullige manier uit de beker geknikkerd, onze oud-assistent-trainer Rankovic, voor wie wij veel respect hebben, ontslagen. We hadden dus nog wel wat openstaan. Zo werd het dus alsnog een mooie middag voor iedereen. Ik heb echt genoten van ons team.''

Een mooier eresaluut had Pim Doesburg zich niet kunnen wensen.

Opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Heylen (79. Beugelsdijk), Pinto (68. Meijers); Mijnans, Harroui (68. L. Duarte), Auassar, Smeets (73. Engels); Thy (73. Gravenberch), D. Duarte.