Pot en Van Gaal: nooit meer vrienden

mainImage
Pot en Van Gaal: nooit meer vrienden

Het komt tussen Cor Pot en Louis van Gaal waarschijnlijk nooit meer goed. De vroegere vrienden hebben na uitspraken van Van Gaal in 2013 de strijdbijl nooit begraven. Pot, destijds bondscoach van Jong Oranje, blikt in gesprek met VoetbalPrimeur terug op de kwestie en vertelt hoe hij uitlatingen van Van Gaal heeft ervaren als 'vervelend en irritant.'

Na afloop van het EK in Israël, waar Pot met Jong Oranje tot de halve finale reikte, uitte Van Gaal via de media harde kritiek op het team van Pot. Dat schoot hem volledig in het verkeerde keelgat. "Ik heb altijd veel respect gehad voor Van Gaal, dat heb ik nog steeds. Alleen: hij heeft mij destijds geschoffeerd. Dat heb ik niet geaccepteerd", aldus Pot.

Van Gaal, Pot en onder onderen technisch directeur Mo Allach zouden het EK in Israël gezamenlijk intern evalueren. Dat wás althans het plan. Van Gaal liep echter vooruit op de zaken. In het Algemeen Dagblad moest Pot lezen hoe de bondscoach gehakt maakte van Jong Oranje. "Het was niet goed, het was waardeloos, we hadden slecht gepresteerd…, terwijl we gewoon derde waren geworden!"
Vriendschap voorbij

“Ik ben nu niet meer boos, maar toen was ik zeer teleurgesteld. Ik dacht: hoe durf je dat te zeggen? Ik vond dat heel vervelend en irritant. Van Gaal en ik waren goed met elkaar bevriend. Door die situatie is de vriendschap over. Het is nooit uitgepraat. Louis had daar geen behoefte aan. Hij vond dat-ie het in zijn positie mocht zeggen via de media. Nou, ik vind van niet. Het was snel duidelijk dat Van Gaal z'n excuses niet ging aanbieden. Jammer dan.”

Pot is er inmiddels klaar mee. "Ik blijf respect houden voor Van Gaal. Geweldige carrière. In heel veel opzichten is hij een goed mens. Maar die schoffering vond ik erg teleurstellend. Andersom zou ik anders reageren: joh, had ik niet zo bedoeld. Of: ik heb het verkeerd gedaan. Dan stel je je kwetsbaar op. Mag ook weleens."

Op 22 november verschijnt ''Mooie Cor'', de biografie van Pot. In het boek gaat de 67-jarige Rotterdammer dieper in op de kwestie. "Ik heb niemand willen beledigen of beschadigen. Heb ik ook niet gedaan. Het verhaal Van Gaal is een serieus stuk geworden. Ik vertel wat er in mijn optiek gebeurd is. Het is mijn waarheid."


Foto: Digitaal Dagblad