Respect bij Sparta groter dan strijdlust

mainImage
Respect bij Sparta groter dan strijdlust

door Piet Ocks

Sparta heeft zich in Oss onwillekeurig aangepast aan de droeve sfeer, die heerste na het noodlottige ongeluk dat het dorp trof. De bedrukte stemming in de emotioneel beladen wedstrijd in het met 3000 toeschouwers gevulde Frans Heesen-stadion, bleek geen inspiratiebron voor Sparta om tot grote daden te komen tegen het plaatselijke TOP Oss: 0-0.

Onder de klanken van Eric Claptons 'Tears in haven', dat hij schreef voor zijn omgekomen zoontje, betraden beide ploegen het veld door een erehaag van kinderen met witte ballonnen , waarna voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte in een hevige hagelbui, begeleid door vuurwerk, in acht werd genomen ter nagedachtenis aan de vier jonge slachtoffers van het treinongeluk in de Brabantse plaats. Ook speelden beide teams met rouwbanden, terwijl Sparta-fans een spandoek met de tekst 'Onze harten huilen, sterkte Oss' ontrolden. ''Het is volkomen logisch dat Sparta hieraan meewerkte'', vond Sparta-directeur Manfred Laros, ''dit is verschrikkelijk, een tragedie. Hier moet je bij stilstaan.''

En dat deed Sparta zeker in de beginfase, waarin TOP Oss dicteerde en ook de beste kans kreeg, maar Bryan Smeets zag zijn inzet net naast gaan. Pas na rust kon Sparta zich enigszins herpakken, maar herhaaldelijk falen van Lars Veldwijk en tegenslagen voor Mohamed Rayhi, die na bijna een uur voor het eerste gevaar zorgde met een schot dat doelman Nick Olij kon pareren, evenals zijn vrije trap, die de doelman van TOP Oss verdienstelijk onschadelijk kon maken. ''Ik telde 'm al,'' lachte Sparta's aanvaller later, die zijn ploeg een gebrek aan vechtlust had getoond. Ook daarom sprak hij van een terechte 0-0, waardoor Sparta, om toch nog een positief punt te benoemen, voor de vijfde achtereenvolgende keer geen doelpunt hoefde te incasseren.

In de rust had trainer Henk Fraser zijn ploeg het gebrek aan agressie al verweten. ''Ik heb ze verteld waar het op stond. Na rust ging het wat beter,'' vond hij. Wijselijk was Sparta's trainer na de teleurstellende 0-0 niet meer de kleedkamer binnen gegaan. ''Na zo'n avond is het makkelijk relativeren,' sprak hij onderkoeld. ''Ik was boos. Daarom ben ik buiten gebleven. Maar ik vond het mooi hoe de supporters hun respect hebben getoond.''

Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela (46. Dabo), Wuytens, Vriends, Auassar, Drenthe; Spierings, Harroui, Duarte (83. Alhaft); Veldwijk (69. Dervisoglu), Rayhi.


Foto: Digitaal Dagblad