Sparta casht bijna miljoen met Strootman

mainImage
Sparta casht bijna miljoen met Strootman

De transfer van Kevin Strootman naar Ligue 1-topclub Olympique Marseille, die maandag wordt afgerond, levert Sparta bijna een miljoen euro op. Volgens onder meer La Gazzetta dello Sport nam de Oranje-international afgelopen weekeinde in tranen afscheid bij AS Roma.

"Ik moet vertrekken. AS Roma heeft me verkocht", vertelde een ontroerde Strootman volgens La Gazzetta aan vrienden. Bij Marseille wordt de oud-speler van Sparta, PSV en FC Utrecht herenigd met Rudi Garcia. Met hem werkte hij eerder samen in Rome, waar de Ridderkerker in 2013 zijn debuut maakte.

Volgens Franse media wordt Strootman maandag medisch gekeurd in Zuid-Frankrijk. Later op de dag volgt de presentatie van de 41-voudig international van het Nederlands elftal.

Sparta, waar Strootman zijn opleiding genoot, spint garen bij de miljoenentransfer naar Zuid-Frankrijk. Als Marseille inderdaad zo'n 27 miljoen euro betaalt voor de Oranje-middenvelder, dan incasseren de Rotterdammers liefst 945.000 euro aan opleidingsvergoeding. Sparta zal het bedrag overigens in termijnen ontvangen.

Sparta heeft namelijk recht op een deel van deze transfersom, dankzij de zogenaamde FIFA solidariteitsbijdrage, omdat het hier een transfer tussen verschillende landen betreft. Simpel gezegd komt 5% van de transfersom ten goede aan de clubs waar Strootman tussen zijn 12de en 23ste heeft gespeeld (waarbij de jaren 16 tot en met 23 zwaarder wegen). Strootman maakte derhalve ruim tien jaar deel uit van de jeugdopleiding van Sparta. Hij debuteerde op achttienjarige leeftijd in het eerste elftal.


Foto: Digitaal Dagblad