Sparta met punt terug na schoolreisje: 1-1

mainImage
Sparta met punt terug na schoolreisje: 1-1

door Piet Ocks

Met veel pijn en moeite knokte Sparta zich alsnog naar 1-1 tegen NEC. Lang zag het hier niet naar uit na de snel opgelopen achterstand, omdat de toch al schaarse kansen niet in een treffer konden worden omgezet.

Het was Abdou Harroui, gespaard voor Oranje -19, die zes minuten voor tijd een afgeslagen voorzet van de voor de geblesseerde Dabo ingevallen en debuterende Elayis Tavsan voor zijn voeten zag belanden en ferm uithaalde (1-1).

Het was bij Sparta de dag van de debutanten. Als gevolg van de afwezigheid van twee handenvol internationals en geblesseerden, van wie Halil Dervisoglu nog het meest werd gemist, mochten Gianni dos Santos, topscorer van Jong Sparta en Elayis Tavsan (onder 19), die een dag eerder nog zijn debuut had gemaakt voor Jong Sparta, hun opwachting maken in De Goffert.

Omdat ook Royston Drenthe onvoldoende fit was, zoals ook Bart Vriends, terwijl Janne Saksela namens Finland was geselecteerd, was trainer Henk Fraser gedwongen van zijn vertrouwde 5-3-2 formatie af te stappen. Gezien de spelersgroep koos hij voor 4-3-3, ook omdat Ilias Alhaft voldoende hersteld bleek om zijn snelheid als linkerspits te tonen. Even na rust leek hij daarvan optimaal gebruik te maken, maar zijn inzet eenzaam voor doelman Oliver Zelenika ging net over.

Veel eerder al had NEC de leiding genomen. Al na zeven minuten mikte Sven Braken onhoudbaar naar 1-0 en nog geen kwartier later was het Tom Overtoom, die eerst de lat en daaropvolgend de paal raakte. Sparta's topscorer Lars Veldwijk liet vervolgens een opgelegde kans op de gelijkmaker liggen nadat hij op doelman Oliver Zelenika was gestuit en ook was Giliano Wijnaldum met zijn schuiver voorlangs eveneens de gelijkmaker nabij.

Daarom moest Sparta nog lang op de bevrijdende gelijkmaker Abdou Harroui wachten en mocht de voormalige koploper beide handen stevig dichtknijpen met het zuur verdiende punt.

Tot verdriet van Lars Veldwijk, die het record van acht opeenvolgende treffers van Danny Koevermans in acht wedstrijden kon vergeten. Maar toonde zich verheugd met het schamele punt. ''Het leek op weg naar Nijmegen wel een schoolreisje,'' lachte hij, doelend op het grote aantal jeugdspelers, dat Sparta moest selecteren om de uitgevlogen internationals op te vangen. ''Ook daarom moeten we blij zijn met het ene punt.''

Opstelling Sparta: Kortsmit, Dabo (90. Elayis Tavsan), Wuytens, Auassar, Wijnaldum; Duarte, Harroui, Breinburg; Verhaar (60. Duplan), Veldwijk, Alhaft (67. Dos Santos).


Foto: Digitaal Dagblad