Sparta stelt supporters schadeloos

mainImage
Sparta stelt supporters schadeloos


door Piet Ocks


Het mag tekenend worden genoemd voor Sparta, dat niet voor het eerst een reddingsboei uitgooide naar een drenkeling. In het verleden kwam Sparta al eerder op bezoek bij kansloze hekkensluiters zonder overwinning. En prompt liet Sparta de punten achter. Zo ook op sportpark De Braak, waar Helmond Sport met een handjevol supporters voor het eerst in 22 wedstrijden het zoet der overwinning mocht proeven: 3-0.


Typisch Sparta... Ook de manier waarop de ploeg op achterstand kwam. Ook niet voor het eerst, dat het een strafschop moest incasseren, terwijl er geen enkele aanleiding was. Halverwege de eerste helft leidde een onschuldig duel tot de 1-0, omdat Tibeau Swinnen het buitenkansje gretig aanpakte. ''Ik begrijp het nog steeds niet,'' verklaarde 'boosdoener' Dries Wuytens naderhand. ''Hij struikelde over zijn eigen benen.'' Hetgeen arbiter Rob Dieperink later moest beamen. ''Bij nader inzien was het geen strafschop,'' erkende hij.


Daarna bleek Sparta echter niet bij machte de ongelukkig opgelopen achterstand te vereffenen. Net als een week eerder tegen Jong PSV bleek de ploeg van trainer Henk Fraser in aanvallend opzicht niet in staat een vuist maken. Deze keer kreeg Youssef el Kachati de kans als linkerspits, terwijl Thomas Verhaar vanaf de rechterkant spits Lars Veldwijk vergeefs wilde bereiken. ''Alle voorzetten kwamen in de handen van de doelman,'' verzuchtte Veldwijk later. Waarmee hij het verlies niet wilde verklaren. ''We hebben gewoon slecht gespeeld. We zijn nog niet klaar voor het kampioenschap'', gaf hij ook toe.


In deze vorm kan Sparta directe promotie inderdaad vergeten. ''Het was een wanprestatie,'' vond ook Henk Fraser, die zijn spelers heeft gesommeerd de aanwezige supporters hun reiskosten te vergoeden. ''Want ik schaam me voor het geboden spel,'' erkende Sparta's trainer.


Typisch Sparta, dat ondanks langdurig aandringen amper gewaar kon stichten en zelfs nog twee treffers te verwerken kreeg. Halverwege de tweede helft verlengde De Louw een inzet van Swinnen tot 2-0 en kopte Arne Naudts in de slotfase de 3-0 langs doelman Roy Kortsmit.


''Als je zo slap begint, kan je dat tijdens de wedstrijd moeilijk omdraaien,'' weet Henk Fraser uit ervaring. ''Daarom vind ik het gepast dat de spelers de meegereisde supporters een schadevergoeding moeten betalen.''


Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Wuytens (65. Dervisoglu), Auassar, Wijnaldum; Harroui, Breinburg, Duarte; Verhaar (56. Alhaft), Veldwijk, El Kachati.
Foto: Digitaal Dagblad