Sparta te veel in de ban van de angst

mainImage
Sparta te veel in de ban van de angst

door Piet Ocks

Sparta mocht dan de maximale score hebben behaald in de thuiswedstrijden, dat Jong PSV die reeks onderbrak (0-0) lag meer aan de trainer van Sparta dan aan het elftal van Jong PSV-trainer Dennis Haar. En al mocht Henk Fräser wijzen op de 'nul' die weer werd gehouden en op de gedeelde eerste plaats die is heroverd in de Keuken Kampioen Divisie, het laat allemaal niet onverlet dat Sparta speelde in de ban van de angst.

Zelfs in de laatste minuten in de extra speeltijd van liefst acht minuten volhardden de verdedigers in het verdedigen met drie man tegen een eenzame spits. Zoals Sparta ook weer was begonnen met vijf verdedigers, waardoor linksback Bradley Martis vaker als linksbuiten dan als linksback optrad. Verder dan lange, hoge voorzetten op de kansloze Lars Veldwijk kwam hij en de overige verdedigers niet. Slechts Janne Saksela trachtte over rechts meer vernuft in de aanvallen te leggen, maar hij miste bij gebrek aan aanvallers de aansluiting tot uitgespeelde kansen.

''Dit punt heeft meer waarde dan dat van vorige week,'' sprak Henk Fräser na afloop. Het verschil was evenwel, dat Sparta vorige week beide handen mocht dichtknijpen met het gelijkspel tegen NEC, maar op Het Kasteel tegen Jong PSV meer van zijn ploeg mocht worden verwacht.

Immers, zeven thuisduels op rij had Sparta al gewonnen en Jong PSV zou voor Sparta geen probleem mogen zijn. Maar al na 43 seconden kreeg Jong PSV een opgelegde kans, toen een voorzet van Aboukhal op het hoofd van Matthias Verreth belandde, waarop doelman Roy Kortsmit alert reageerde. Halil Dervisoglu mikte even later in de korte hoek, maar doelman Yanick van Osch liet zich niet verrassen.

Vooral gebrek aan mankracht voorin, te weinig creativiteit en inspiratie om tot een kans te komen nekten Sparta. De lange, hoge ballen op de kansloze Lars Veldwijk waren gedoemd te mislukken. Sparta mocht zelfs, ondanks een vanwege buitenspel afgekeurd doelpunt van Adil Auassar uit een vrije trap van Saksela van geluk spreken dat Jong PSV na een schijnbeweging van PSV-talent Aboukhal verdediger Wijnaldum te kijk zette en de rebound van zijn schot op de lat belandde. Jong PSV wist steeds meer kansen te creëren en hield met speels gemak stand, terwijl Sparta zonder lef bleef spelen.

Tekenend waren de laatste minuten, waarin drie Sparta-verdedigers de bewaking hielden over de enige spits van Jong PSV. Een striemend fluitconcert van de bijna 10.000 toeschouwers onderstreepten de onvrede over het vertoonde spel en dit zal Henk Fräser aan het denken moeten zetten.

Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Wuytens, Auassar, Wijnaldum, Martis (57. Alberto); Harroui, Breinburg (66. El Kachati), Duarte; Veldwijk, Dervisoglu (80. Alhaft).


| Foto: Digitaal Dagblad