Til voorkomt blamage Feyenoord in Conference League

29 July 2021, 22:23 uur
ANP
Marcus Holmgren Pedersen viert de 3-2 zege van Feyenoord.

Feyenoord is in de nieuwe Conference League aan een blamage ontsnapt. De Rotterdammers wisten in de tweede voorronde tegen FC Drita, de nummer 2 uit de voetbalcompetitie van Kosovo, het verschil pas laat te maken: 3-2. Guus Til maakte alle drie de doelpunten waarvan de laatste in de 90e minuut.

Halverwege de wedstrijd keek Feyenoord, dat heel veel kansen weggaf, nog tegen een achterstand aan (1-2). Het eerste duel tussen de twee clubs was vorige week in 0-0 geëindigd.

In de derde voorronde stuit Feyenoord op de Zwitserse club FC Luzern. De wedstrijden zijn op donderdag 5 en 12 augustus. Vitesse doet vanaf de derde voorronde ook mee aan de Conference League.

Feyenoord leek een makkelijke avond tegemoet te gaan tegen de nummer 297 van de ranglijst van de UEFA. Feyenoord neemt daarop zelf de 68e positie in. Na een voorzet van Til werkte Orkun Kökcü de bal in de 2e minuut tegen de lat. Drita kwam direct met een antwoord. Aanvoerder Leroy Fer schatte een lange bal totaal verkeerd in en gaf Astrit Fazliu de kans te schieten. De bal ging net voorlangs. Daarmee had Drita al vaker op het doel geschoten dan tijdens de ontmoeting van vorige week, toen Feyenoord zelf ook niet heel veel wist te creëren.

Bij de tweede kans voor Feyenoord, in de 7e minuut, was het wel raak. Na een voorzet van Jens Toornstra kopte Bryan Linssen de bal naar Til, die met zijn hoofd kon scoren: 1-0. Linssen stond opgesteld in de spits. Alireza Jahanbakhsh maakte als rechtsbuiten zijn debuut in een officiële wedstrijd. Spits Naoufal Bannis, vorige week nog basisspeler, was nu reserve.

Feyenoord bleek niet gewaarschuwd door de vroege kans van Drita. De ploeg van trainer Arne Slot oogde in defensief opzicht erg zwak, vooral Fer was ongelukkig. Marko Simonovski maakte in de 12e minuut van dichtbij gelijk. In de 16e minuut nam de ploeg uit Kosovo zelfs de leiding toen Fer een lange bal niet wist te onderscheppen. Fazliu tikt de bal langs de uitgelopen doelman Justin Bijlow in het lege doel: 1-2.

Drita bleef in het vervolg van de eerste helft vrij eenvoudig overeind en kwam er zelf af en toe gevaarlijk uit.

Ook na rust speelde Feyenoord zonder idee en was het niveau ver onder de maat. Het was aan Til te danken dat het Europese avontuur van de Rotterdammers niet al eind juli eindigt. Halverwege de tweede helft kopte de oud-speler van AZ de 2-2 binnen en in de 90e minuut zorgde Til ook voor de bevrijdende 3-2. Tussendoor kreeg Drita nog een paar flinke kansen.