Terwijl Hans Wiegel op verzoek van de winnende Groep De Mos in Den Haag de nieuwe coalitie in no time in kannen en kruiken schijnt te hebben, moeten de verkenners in Rotterdam hun ei nog bakken.

Met een sigaar in zijn mond is Wiegel in Den Haag de formatie ingegaan vanuit het standpunt ‘wie de grootste is, heeft het hoogste woord’. Voor het verkennersduo in Rotterdam geldt het oude sociale principe ‘je moet ook op de kleintjes letten.’

Die kleintjes (de 3×5 – PvdA, D66 en GroenLinks) hebben daar slim en dankbaar gebruik van gemaakt. De PvdA en D66 hebben de verkenners Jos van der Vegt en Derk Loorbach in de eerste  onderhandelingsronde al laten weten Leefbaar Rotterdam voor samenwerking uit te sluiten.

Leefbaar Rotterdam is weliswaar de grootste partij in deze stad ‘’maar heeft wel evenveel verloren als wij, niet vergeten’’, wreef de vertrokken SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn er gisteren op twitter nog even in. Veertien dagen na de verkiezingen was hij als een muis zo stil, maar zo-te-lezen heeft hij zich langzamerhand hervonden. De SP wil een linkse coalitie en met de schamele twee overgebleven zetels graag meedoen.

Maar wat willen de verkenners? Grote stilte aan hun kant. Rotterdam weet niet eens of ze het samen wel eens zijn. Het enige dat bekend is, is dat Leefbaar Jos van de Vegt naar voren is geschoven door Leefbaar (als grootste partij) en dat de linkse partijen graag een duurzaamheidsjongen als Loorbach aan Van der Vegt gekoppeld wilden zien.

‘’Eén man is genoeg’’, had Richard de Mos gezegd in Den Haag. Leefbaar Rotterdam was zo coulant om een tweede toe te staan. Pas als het resultaat bekend is, zal blijken of Eerdmans daar spijt van heeft. Het vergoot de druk op Van der Vegt wel.

‘’De vragen tollen door mijn hoofd, want heeft Leefbaar er als grootste partij verstandig aan gedaan om Loorbach aan Van der Vegt te laten koppelen””, zegt Dagblad010-stadswacht drs. Sjors van Maurik. ‘’Wel coulant, zelfs correct, maar verder niet erg slim van Leefbaar om een GroenLinks-achtige man zoveel invloed te geven, terwijl dat niet in de winnaarsvoorschriften staat. Ik denk dat Judith Bokhove zich al veertien dagen een ongeluk aan het lachen is. Want zijn Van der Vegt en Loorbach wel een team? Of zitten ze elkaar in de haren? Niemand die het weet. En is het verstandig dat niemand dit weet? Maken de mannen gebruik van spindoctors, die in deze tijd niet zijn weg te denken? Maar de allerbelangrijkste vraag is, staan Van der Vegt en Loorbach toe dat twee verliezende kleine partijen, de PvdA en D66, een cordon sanitaire vormen en de grootste partij daarmee afserveren? Die vraag wordt van de week absoluut beantwoord.”

Vandaag worden de gesprekken in breed verband hervat.

Print Friendly, PDF & Email