Vanaf april 2018 gaat de Coolsingel opnieuw op de schop. Het wordt de zoveelste revitalisering. De eerste was het dempen van de Coolvest (1913). De tweede de bouw van het stadhuis (1915-1920) en de derde (1940-1955) volgde op de verwoesting die nazi Duitsland voor Rotterdam in petto had.

Als op 14 mei 1940 kort na het middaguur, in de chaos van ultimatums, overstekende Duitse onderhandelaars met witte vlagen op de Willemsbrug, 97.000 kilo brisantbommen vanuit 54 Heikels neerdalen op de binnenstad van Rotterdam blijven op de Coolsingel alleen het Stadhuis, het licht beschadigde Postkantoor, het Beursgebouw, de oude Bijenkorf en het Atlanta Hotel over.

In een kwartier tijd hadden de moffen van de binnenstad van Rotterdam één grote vuurzee gemaakt en resteerde er voor Henri Winkelman, de opperbevelhebber van het Nederlandse leger, niets anders dan op 15 mei in het schoolgebouw aan de Rijksstraatweg 101 in Rijsoord de overgave te tekenen.

De Coolsingel is dan één narokend silhouet van oude architectuur. Vanaf het dak van het ongeschonden Witte Huis oogt Rotterdam apocalyptisch en het zal tot diep in de jaren vijftig duren voordat ook de toonaangevende Coolsingel weer enigszins in fatsoen is hersteld. Wel rijdt er op 28 mei 1940 alweer een eerste tram over de Coolsingel. Lijn 10. Van Hilllegersberg via de Westzeedijk naar Spangen. Maar wel met gesloten deuren.

Het opruimingswerk in het brandgebied wordt in die dagen gecoördineerd door de Gemeentelijke Technischen Dienst. Directeur is ingenieur Willem Gerrit Witteveen. Op 20 mei 1940 krijgt hij van college van B&W de opdracht een plan te onderwerpen voor een nieuwe stad en nog geen vijf dagen later worden de eerste macrocontouren van zijn denkmaquette al globaal gepubliceerd. Maar er is gelijk kritiek op en de felste tegenstanders zijn invloedrijke industriëlen, die hun kantoren aan de oever van de Maas in rook hebben zien opgaan. Zij opteren voor een strakkere röntgenfoto van de nieuwe stad. Geen Middelburgsche geveltjes meer op de Coolsingel. Getekend: Cees van der Leeuw, de directeur van de koffiefabrikant van Nelle, Guus Plate (Scheepvaart Vereniging Zuid) en Karel Paul van der Mandele (Rotterdamsche Bank). Drie golden boys. Wel winnende dissidenten.

De kranten in 1944 melden in dit verband nog enkele opmerkelijke trivia. De gedesillusioneerde Witteveen, ex doctor honoris causa aan de TH in Delft en Danzig, wordt door de Duitsers geïnterneerd en Van der Leeuw, die kort voor de oorlog gepromoveerd is tot Doctor in de psychiatrie en vanaf die tijd medewerker is in Maasoord (wat voor oude Rotterdammers ‘het gekkenhuis’ is), wordt zelf de tijdelijke opvolger van Witteveen en introduceert Cornelis van Traa, een modernist.

‘Bommen zijn eigenlijk de beste vrienden van de planologen. Zodra de sirenes ophouden verschijnen ze als gieren boven de vlaktes’, zegt historicus Hans van der Pauw.

Afijn, de Schie gaat dicht, de Coolsingel wordt breder, er komt een weids Hofplein, voilà. De nieuwe route naar de haven als wens van de zakenadel is gecoiffeerd. Meer nijverheid, minder huizen en vooral geen gevelwoningen.

Deel 6 over de Coolsingel als emotieboulevard volgt. Voor de voorgaande: zie categorie Vroeger.

Foto: Ga-het-na.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!