Stadsbestuur prefereert geheimhouding

16 November 2018, 19:52 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het presidium van de gemeenteraad van Rotterdam, dat uit alle fractievoorzitters van de dertien politieke partijen bestaat, heeft voorlopig besloten om een aantal documenten uit het Rekenkameronderzoek over het gevoelige Schiekadeblock-project geheim te houden. Dat besluit was overigens niet unaniem. Het gaat om documenten over (de gevolgen van) de aankoop van de grond tussen het Schiekadeblock en het Centraal Station.

De beleidsbepalers in Rotterdam zitten zwaar in hun maag met het aanstaande Rekenkamerrapport. Het Schieblock heeft namelijk in geldelijk opzicht een kreupel imago, kent een merkwaardige geschiedenis en ook vele verantwoordelijke vaders, onder wie de toenmalige bouwwethouder Hamit Karakus (Partij van de Arbeid), de voormalige OBR-directeur Adriaan Visser (nu wethouder Grote Projecten, waaronder Feyenoord City), burgemeester Aboutaleb en Carl Berg, toen topambtenaar en nu in dienst van de N.V. Stadion ter voorbereiding van Feyenoord City.

Zij stonden alle vier aan de basis van een erfpachtconstructie van het gebied, waarvoor de gemeente destijds 52 miljoen euro betaalde. De jaarlijkse erfpachtcanon die ervoor via de oude vastgoedeigenaar Luc Smits (ILS) naar de gemeente zou terugvloeien was 2,5 miljoen, maar sinds 2009 kon die al niet meer worden betaald. Ook niet daarna. De financiële schade van deze misser is nu door de Rekenkamer in een rapport vastgelegd, waarvan de publicatie medio december wordt verwacht. In februari van dit jaar was het al klaar.

De afspraak is dat eerst de gemeenteraad kennis zal nemen van het Rekenkamerrapport. Daarna wordt beoordeeld of alsnog tot openbaarmaking van de stukken overgegaan kan worden. Het blijft de intentie van de gemeenteraad om zoveel mogelijk openbaar te maken.

De voormalige raadsleden Leo de Kleijn (SP) en Dries Mosch (Leefbaar Rotterdam), die de Schieblockzaak al die jaren voor hun fracties volgden, hebben de vrijgevigheid waarmee de gemeente destijds het monsterbedrag uittrok altijd vreemd gevonden en ook bestreden. ''Als de banken dat geld er niet voor willen uittrekken en de gemeente wel, dan is dat tricky'', aldus De Kleijn. ''En dat klopt wel", vindt Mosch, ''want anders had men het volledig openbaar gemaakt. Want Luc Smits is niet te beschadigen, die heeft gezegd: gooi het maar open. Maar het gaat duidelijk om de reputatie van wethouders en dan gebeurt het niet. Schandalig.''

Volgens Mosch kan die terughoudendheid ook niet los worden gezien van de ontwikkeling van Feyenoord City. ''De uitkomst van dit rapport zit gewoon zwaar in de weg.''