Stadsinitiatief Rotterdam, de nieuwe lokale politieke partij van het voormalig D66-raadslid Jos Verveen, is aan zijn campagne begonnen. Vanaf vandaag zit de nieuwe democratische beweging ook op Facebook en kiest de in Leiden geboren founder daarmee de moderne communicatiemethode waarmee ook Thierry Baudet succes oogstte. Rober Willemsen, de eigenaar van café Melief Bender, was gisteravond een van de eersten die de pagina van een like voorzag. Niet verrassend want Verveen is horeca-minded.

Iedereen die in Rotterdam vindt dat Feyenoord City een megalomaan plan is en dat de Kuip alsnog gered moet worden, kan dat liken vanaf nu ook doen. Geen wonder dan ook dat Robin van Holst van de Stichting Reddekuip de nummer twee op de lijst is van de nieuwe partij. Mogelijk worden het er vanuit die hoek nog meer, maar de aanvullende lijst kandidaten volgt pas 4 februari. De publiciteitsbehendige Verveen gebruikt de maand januari om zijn organisatie te ordenen.

Reddekuip was een groep onbezoldigde Feyenoord-vrienden, die uit juristen, ondernemers, bouwers en architecten bestond en bij het eerste plan tot renoveren van De Kuip op fotofinish verloor van de BAM. Toen later de BAM geen heil meer zag in z’n eigen plannen lieten de directies van de N.V. Stadion en Feyenoord inmenging van Reddekuip niet meer toe en koersten aan op Feyenoord City. Binnenkort komt er een boek uit over de wijze waarop Reddekuip aan de kant is gezet.

Het speerpunt van Stadsinitiatief Rotterdam is inspraak. Verveen wil dat Rotterdammers zich twee keer per jaar in een referendum kunnen uitspreken over ‘ingrijpende besluiten.’ Hij denkt daarbij aan hot-items als de sluitingstijden van de horeca, milieuzones, de benoeming van een nieuwe Rotterdamse burgemeester in 2020 en de gemeentelijke bijdrage aan het nieuwe stadion van Feyenoord.

‘’Interessant zijn vooral die referenda’’, vindt stadswacht Sjors van Maurik. ‘’Ik weet niet of Verveen op 3 december jl. al bonje had met de andere vijf raadsleden van D66, maar toen al sprak ook columnist Jan D. Swart in Dagblad010 hiervoor uitdrukkelijk zijn wens uit. Vooral lokaal, schreef hij. ‘Het is namelijk de enige staatsvorm die niet aan haat, pesterij of een slechte bui onderhevig is. Hoe groot is het Rotterdamse politiekorps? Vijfduizend? En hoeveel moeten het er worden? Dertigduizend? Stemmen! Kinderen uit of in de armoede? U beslist. Waarschijnlijk hoeven we ons dan ook nooit meer vanuit een moreel appèl bij beestenweer een ongeluk te collecteren voor het Koningin Wilhelmina Kankerfonds, want dan hebben we die gesubsidieerde klei- en boetseerstichting die met zo’n tiet aan geld het liefst de naam van Witte de With neerhaalt al stemmend verslagen.’’


Het team van Reddekuip

Print Friendly, PDF & Email