De Rotterdamse stadswachten nemen aankomend weekend tijdens de Havendagen de taak van de politie waar. Zij houden een extra oogje in het zeil tijdens het maritieme evenement. De politie voert acties. Zij blijven aankomend weekend weg en geven geen demonstraties. Agenten zullen alleen in actie komen wanneer het om een noodsituatie gaat.

De politie, het OM en de gemeente Rotterdam denken dat de veiligheid met deze vervanging voldoende is geregeld. Een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb benadrukt wel dat er eventueel nog anders besloten kan worden, indien daar aanleiding voor is. De stadswachten zullen geen demonstraties geven.

Agenten zullen tijdens het evenement geen toezicht houden, meldde de vakbond ACP eerder. De politie is wel aanwezig op het water en op de kades, maar de meer dan honderd agenten extra voor het toezicht zijn geschrapt.

De driehoek stelt dat de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid zorgvuldig in de gaten worden gehouden. ”De veiligheid van de bezoekers en deelnemers staat te allen tijde voorop.”

De 41e editie van de Wereldhavendagen vindt komende vrijdag, zaterdag en zondag plaats. Vorig jaar kwamen er in totaal 430.000 bezoekers. Het thema is dit keer Energize! in verband met de energietransitie en schone energie.

Print Friendly, PDF & Email

Bron: ANP