Stap voorwaarts naar proefdierenstop

25 September 2018, 20:07 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Nederlandse Brandwonden Stichting is volledig gestopt met dierproeven en financiert enkel nog dierproefvrij onderzoek. Carine van Schie, coördinator van de Brandwonden Stichting, heeft Animal Rights – die deze switch ook bij de Nierstichting heeft bepleit – laten weten dat ‘proefdiermodellen niet voldoende voorspellend’’ zijn en dat hun onderzoekers in de toekomst alleen nog ‘’humane meetmodellen gebruiken.’’

De Brandwonden Stichting is sinds kort een samenwerking aangegaan met Proefdiervrij en nu intensief betrokken bij het landelijke traject ‘transitie proefdiervrije innovaties.’ Campagneleider Robert Molenaar van Animal Rights vindt een belangrijke stap naar een dierproefvrije wereld.

Om mensen te informeren over de goede doelen die dierproeven financieren heeft Animal Rights een lijst met foute en goede doelen samen gesteld. Molenaar: "We geven met de lijst, deurhanger- en sticker mensen een handvat om een bewuste keuze te maken. We willen dat de gezondheidsfondsen dit signaal oppakken en niet langer onderzoek financieren waarvoor proefdieren hoeven te lijden."

Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat de Nierstichting in 2017 maar liefst 1,5 miljoen euro heeft geschonken aan dierproeven. “Een goed doel is fout bezig als het geld investeert in pijnlijke experimenten. We roepen de Nierstichting op om enkel nog onderzoek te financieren zonder proefdieren.”

De gevolgen voor de proefdieren zijn groot. Zo worden proefdieren ziek gemaakt, hun nieren worden vergiftigd, beschadigd, verwijderd of getransplanteerd. Alle dieren worden bij het beëindigen van de studie afgemaakt en vervangen door nieuwe proefdieren voor een volgende studie.



 

 

 

1