Steenkool is van alle fossiele brandstoffen het meest schadelijk en in Rotterdam een hot item omdat in het havengebied de EMO voor de overslag zorgt. Het bedrijf wordt hierdoor de grootste kolenboer van Europa genoemd. Aanstaande vrijdag is er een klimaatmars door het centrum van de stad, omdat – waar andere Europese landen het klimaatakkoord van Parijs aan het hart drukken – het Havenbedrijf van Rotterdam het contract met EMO met 25 jaar verlengd en de gemeente Rotterdam als aandeelhouder van het Havenbedrijf het toekijken heeft.

De grootste steenkolenproducent ter wereld is China. Gevolgd door India en de Verenigde Staten. Europees kampioen is Polen waar de energiebehoefte nog voor 80% door steenkolen wordt bepaald. Tsjechië (54%), Griekenland (46,2%) en Duitsland (43,7%) volgen. Nederland staat vierde met 37,3% en dat is hoge positie als men op de ranking van duurzaambedrijfsleven.nl ziet dat nummer 5 Portugal is met 28,9%. Volkomen schone landen zijn Noorwegen, Luxemburg, Zweden en Zwitserland.

Er zijn momenteel circa 280 kolencentrales in gebruik in Europa. Daarvan zijn er meer dan 200 ouder dan 30 jaar. Dat betekent dat zij over het algemeen minder efficiënt en vervuilender zijn. Verschillende Europese landen hebben aangegeven dat zij hun kolencentrales op termijn willen sluiten. In het Rutte III-akkoord staat dat in 2030 in Nederland alle kolencentrales gesloten moeten zijn. Buurland België sloot in 2016 al de laatste.

Reageer op dit artikel

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!