Een gehandicaptenparkeerplaats bij ieder stembureau, duidelijkere bewegwijzering, stembiljetten met grote lettertypen aan de muur, minder geschreven tekst en meer pictogrammen.
De gemeente voert bij de verkiezingen op 21 maart verbeteringen door om stemmen voor mensen met een lichamelijke of visuele handicap makkelijker te maken.

De afgelopen tijd heeft de gemeente nauw samengewerkt met onder andere Stichting Bartiméus, Stichting MEE en Vereniging Gehandicapten Rotterdam om een reeks van verbeteringen te kunnen doorvoeren. Alle voorzitters op een stembureau worden op dit moment ook extra getraind om mensen met een lichamelijke of visuele handicap te assisteren in het stemhokje en hen te wijzen op de hulpmiddelen.

Per gebied (in totaal 14) wordt één stemlokaal zodanig ingericht dat dit beter toegankelijk is voor blinden en slechtzienden. In deze bureaus wordt gewerkt met tijdelijke geleidelijnen (voellijnen) op de grond en is er in elk stemhokje een standloep met licht aanwezig.

Informatiemateriaal wordt getest en voorzien van meer pictogrammen en minder tekst. En op de achterkant van de kandidatenlijst komen icoontjes bij de stembureaus die goed toegankelijk zijn voor blinden, slechtzienden en voor gebruikers van een rolstoel of scootmobiel. Ook is er een digitale kaart beschikbaar waarop dit is aangegeven.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!