Wetenschappers van het Erasmus MC hebben € 1,2 miljoen gekregen om de invloed van DNA-schade en veroudering op het ontstaan van allerlei vormen van dementie te onderzoeken. De focus van de studie is de beantwoording van de vraag of een ander dieet dementie kan voorkomen of tegengaan? Het is niet het eerste onderzoek van het Erasmus MC op dit gebied. Eerder al is er een doorbraak bereikt in het begrijpen van veroudering.

“Wij hopen dat die doorbraak zal leiden tot nieuwe mogelijkheden om dementie met behulp van juiste voeding te voorkomen. Die mogelijkheden kunnen – in tegenstelling tot nieuwe medicatie – relatief snel, goedkoop en wereldwijd worden toegepast”, aldus prof. Jan Hoeijmakers van de afdeling Moleculaire Genetica. “Wij hebben met muizen gewerkt die versneld verouderen, waarbij – net als in alzheimerpatiënten – het zenuwstelsel snel achteruitgaat. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat afzetting van eiwitplaques in de hersenen de voornaamste risicofactor is, maar dat is veroudering. Dit is tot nu toe onvoldoende onderzocht.”

Hoeijmakers verder: “Een mens wordt niet geboren met alzheimer, dat duurt minimaal 40 – 45 jaar. Wij denken dat goede eetgewoonten het verouderingsproces kunnen afremmen. Eerder onderzoek liet zien dat het zenuwstelsel daar heel goed op reageert. Minder eten en een verlaging van de hoeveelheid  eiwitten in de voeding – bijvoorbeeld minder vlees – zorgen ervoor dat het lichaam zichzelf meer gaat beschermen, waardoor zenuwcellen langer blijven leven en ook minder eiwitplaques worden gevormd.”

Op welke leeftijd moet je beginnen met een dergelijk dieet?

Hoeijmackers: “Onze verwachting: hoe vroeger je begint, hoe groter de langetermijneffecten zijn, maar laat beginnen heeft nog steeds een gunstig effect. We eten meer dan strikt nodig. Dat was in de oertijd heel zinvol: als je de volgende dag niets te eten had, had je nog reserves. Maar tegenwoordig eten we continu te veel, en dat versnelt het verouderingsproces en vergroot het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en dementie.”

Dankzij de subsidie kunnen de onderzoekers hun studie naar het ontstaan van eiwitplaques voortzetten. “We willen ook meer inzicht krijgen in de histopathologische aspecten: hoe ziet het weefsel eruit, en wat zijn de effecten van het dieet daarop? Uiteindelijk willen we onderzoeken of onze bevindingen bij de muis ook voor de mens gelden.”

De subsidie is verleend door ZonMW in het kader van het Deltaplan Dementie met medefinanciering van de Olav Thon Foundation. Het onderzoek zal in het Erasmus MC worden uitgevoerd door dr. Joris Pothof en dr. Pier Giorgio Mastroberardino (Moleculaire Genetica) en prof. Ype Elgersma en dr. Dick Jaarsma  (Neurowetenschappen), en in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht door dr. Wilbert Vermeij.

Bron: Erasmus MC
Fotoverklaring: Prof. Jan Hoeijmakers
Foto: Erasmus MC

 

Print Friendly, PDF & Email