Vier wetenschappers van het Erasmus MC krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ieder € 800.000 Vidi-subsidie voor hun ingediende onderzoek.

Vidi’s zijn bedoeld voor ervaren onderzoekers, die na hun promotie enkele jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De Rotterdamse wetenschappers vertellen zelf wat ze vijf jaar lang doen.

Rik Vos (Cardiologie): “De acute behandeling van patiënten met een hartinfarct geeft bij eenderde geen volledig herstel van de doorbloeding van het hart. We gaan een echosysteem bouwen om tijdens de ingreep de doorbloeding nauwkeurig in kaart te brengen, zodat de beste vervolgbehandeling kan worden gekozen voor de patiënt.”

Debby van Riel (Virologie): “Respiratoire virussen kunnen aandoeningen van het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Hoe ze dat doen, is niet goed bekend. We willen gaan aantonen hoe virussen de hersenen binnendringen en daar schade aanrichten, welke specifieke virale factoren hierbij van belang zijn en diagnostiek verbeteren.”

Aleksandra Badura (Neurowetenschappen): “Ondanks de ontdekking van genetische afwijkingen die het risico op autisme vergroten en autismemuismodellen, is het onduidelijk hoe autisme wordt veroorzaakt. We gaan videoanalysesysteem, minimicroscopen, Virtuele-Realiteit en computermodellen inzetten om overeenkomsten in het gedrag en de hersenactiviteit van muizen met autisme te vinden.”

Geeske van Woerden (Neurowetenschappen): “CAMK2 is een van de meest onderzochte enzymen in het volwassen brein. Maar de rol in hersenontwikkeling is tot nu onbekend. We gaan de rol van CAMK2 in hersenontwikkeling en de signaalroutes die hierbij een rol spelen in kaart brengen.’’

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter