Zestien mensen zijn veroordeeld tot taakstraffen van 60 tot 240 uur voor hun rol in voetbalrellen rondom de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht in 2016 en de verloren kampioenswedstrijd Excelsior-Feyenoord in 2017. Ze zijn veroordeeld voor openlijk geweld, omdat ze bierflesjes en andere voorwerpen hebben gegooid of iemand hebben geschopt of geslagen.

Zeven verdachten zijn vrijgesproken omdat volgens de rechtbank in Rotterdam hun betrokkenheid onvoldoende was bewezen. Eén man is ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij heeft wel iemand mishandeld, maar dat was volgens de rechtbank uit noodweer.

De rechtbank verwijt de veroordeelden dat ze ”een leuke pot voetbal hebben verstoord” en een slecht voorbeeld vormen voor jonge bezoekers van de wedstrijden. Bovendien ”verliest het voetbalspel zijn glans door relschoppers”.

Eerder werden negentien mensen al tot taakstraffen tot 220 uur veroordeeld voor hun aandeel in de rellen in 2017.

Op 7 mei 2017 had Feyenoord landskampioen voetbal kunnen worden, bij winst tegen stadsgenoot Excelsior. De wedstrijd werd echter verloren en de voetbalclub pakte de titel pas een week later.

Print Friendly, PDF & Email

Bron: ANP