“Het is de eerste keer dat een foto van een politiebureau is gevonden bij een terrorisme-onderzoek. En hoewel met de aanhoudingen de mogelijke dreiging is weggenomen en extra maatregelen niet nodig zijn, geeft dit ons een ongemakkelijk gevoel.’’

Frank Paauw, de politiechef van Rotterdam, zei vandaag dat de affaire veel impact heeft op de eenheid Rotterdam en op de collega’s in het hele land. ‘’Het doet ons opnieuw realiseren dat de dreiging in Nederland niet voor niets substantieel is en dat politiefunctionarissen daarbij ook een specifiek doelwit kunnen zijn.’’

De gevonden foto betrof het politiebureau aan de Veranda in Rotterdam, de nieuwe wijk tussen De Kop van Zuid en De Kuip.  Op 17 juni werden na voorbereidend werk van de AIVD twee mannen gehouden en het politie-onderzoek wees uit dat de verdachte van 22 en 27 jaar de Marokkaanse nationaliteit hebben.

In een ambtsbericht van de inlichtingendienst stond dat een van hen na de ramadan een gewapende aanslag zou willen plegen in Parijs. Hij zou willen sterven als martelaar en benieuwd zijn wat hij in het paradijs ging aantreffen.

Uit het onderzochte chatverkeer van de verdachten blijkt dat zij mogelijk het plan hadden om een aanslag te plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland. In een chatgesprek maakte een van de verdachten gewag van een plan voor een aanslag. Hij stuurde ook een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam.

‘’Er wordt dag in en dag uit door verschillende diensten nauw samengewerkt om een aanslag te voorkomen. Het feit dat het beramen van deze mogelijke aanslag vroegtijdig aan het licht gekomen is, toont vakmanschap waar ik trots op ben’, aldus Paauw.

 

Print Friendly, PDF & Email