door Jan D. Swart

De Britse dierenrechtenorganisatie Animal Defenders International heeft met succes kans gezien om bij het omstreden dierenproefcentrum in Rijswijk te infiltreren en undercover op beeld vast te leggen wat al jaren gevreesd werd en nu is bewaarheid: de gruwelijke en schofterige wijze waarop er in het Hollandse Biomedical Primate Research Centre met apen wordt omgesprongen.

U ziet mensen in hun zelf gekozen werkkring en om ze woordelijk verder niet onnodig te beschadigingen raad ik u aan zelf te kijken, zelf te luisteren, ook als verzorgers grappen maken als apen lijden en zelf een oordeel te vellen. De beelden zijn schokkend, maar moeten getoond en gedeeld worden.

Ook moet er worden bij verteld dat de landelijke Partij van de Dieren hiertegen al eens heeft geprotesteerd, maar dat het verweer en de acties van deze partij van een lamlendig politiek correct gewicht zijn. Niveau: stelt niks voor.

Politiek gezien moeten dierenvrienden zich absoluut aan de Partij van de Dieren vasthouden, omdat er geen alternatief is. Maar het wordt tijd dat er een officiële fellere beweging ontstaat, die dit leed niet pikt. Dierenvrienden moeten terug naar het niveau: Pistolen Paultje. Lees zijn levenswerk voordat u foutief over het woord ‘pistool’ struikelt.

In Rotterdam worden met apen proeven genomen in het Erasmus MC. De eenmansfractie van de Partij van de Dieren heeft er tegen geprotesteerd. Maar dat is onvoldoende. In Rotterdam heeft men in het PvdD-raadslid Ruud van der Velden een bevlogen man, die op dit moment attent en tomeloos de juiste vinger legt op de problematiek van Feyenoord City, en daardoor niet toekomt wat zijn partij op korte termijn zou moeten organiseren: een lieve feilloze bestorming van de gevangenissen waarin apen zijn opgesloten en een lijdensweg ondergaan. Haal ze er weg en geef ze aan Blijdorp.

Wetenschapsminister Ingrid van Engelshoven heeft gezegd dat de proeven op apen in Rijswijk en andere onderzoekscentra afgebouwd moeten worden. Ze heeft er niet bij gezegd wanneer.

Kamerlid Frank Wassenberg is geschokt door de beelden van apen die onder meer injecties in de kop en tatoeages op de borst krijgen, doodsbang zijn en radeloos in heel krappe kooien op en neer springen. Grote kans dat we daarna nooit meer iets van Wassenberg over dit onderwerp vernemen. Zo zit immers de walgelijke politiek in elkaar.

Het wordt tijd dat sterke organisaties als Animal Rights en Een Dier Een Vriend bijeen komen en met anderen een gedurfde nieuwe beweging realiseren, die deze dieronvriendelijke vuiligheid – zoals we die op de beelden zien – beëindigt.

Pistolen Paultje deed dit naast de wet. Ik zal het interview dat ik met hem had (ruim twinttig jaar geleden) deze week herhalen.
Hulp aan weerloze dieren kunnen we er niet genoeg inwrijven.

Print Friendly, PDF & Email