Tijdens het (gratis) Bibliotheekcollege ‘Fabels uit Vreewijk’ vertelt Peter de Klerk over de oorsprong en de ontdekking van de Fabeltjeskrant in Tuindorp Vreewijk.

 

Toen in 1968 de Fabeltjeskrant op tv verscheen, volgde een aantal mensen die tijdens de oorlog in Tuindorp Vreewijk hadden gewoond, de belevenissen van de dieren in het dierenbos met groeiende belangstelling. De karaktertrekken van sommige dieren kwamen toch wel heel sterk overeen met die van vrienden en bekenden uit die tijd. En zo vreemd was dat niet, want hun oud buurtgenoot en jeugdvriend, Leen Valkenier, bleek de schrijver van de Fabeltjeskrant.

 

Oorlog, Tuindorp Vreewijk, een gemeenschap onder Duitse bezetting, een kordate verpleegster, prima donna die graag op de voorgrond treedt, twee handige zonen van een aannemer, een kletsmajoor en een romanticus die de menselijke ziel doorgrondt en trefzeker weet te beschrijven. Zie daar de eerste ingrediënten voor een serie fabels die Nederland járenlang elke avond rond een uur of zeven aan de buis gekluisterd hielden.

 

Het bibliotheekcollege vindt plaats op vrijdag 19 oktober om 16.00 uur. Tickets zijn gratis en aanmelden kan via www.bibliotheek.rotterdam.nl.

Print Friendly, PDF & Email