De rol van Ahmed Aboutaleb in het voor veel Rotterdammers schokkende Zwarte Pieten-compromis is dubieus. Terwijl de burgemeester – bij het bekend worden dat van een intocht van Sinterklaas met veegpieten in plaats van zwarte pieten – aanvankelijk bij hoog en bij laag volhield dat hij ‘er zich niet mee had bemoeid’, blijkt hij volgens het AD afgelopen zomer zijn PvdA-partijgenoot Harlow Brammerloo te hebben ingeschakeld om te kijken wat nu de beste oplossing zou zijn voor het kinderfeest in Rotterdam. Inzet: voorkomen van rellen.

Onomstreden is Brammerloo niet, want hij trad vier jaar geleden af als voorzitter van de deelgemeente Noord nadat bekend was geworden dat hij zijn masterstudie van 18.000 euro bij de gemeente had gedeclareerd. Omdat hij verder betrokken is bij de slavernijherdenking Keti Koti kon burgemeester Aboutaleb dus op z’n klompen aanvoelen dat hij met Brammerloo geen onpartijdige adviseur in de armen had genomen.

Het eindresultaat – vandaag een intocht in Rotterdam met gevlekte Pieten – kwam ook nog eens tot stand omdat de organiserende studentenvereniging via Brammerloo in contact was gebracht met Het Afro Platform Rutu, dat dankzij spitwerk van het AD helemaal niet representatief blijkt te zijn. Maar Rutu had wel ervaringsdeskundigen van de straat gehaald en die waren bij de voorzitter van het Sint Nicolaas Intocht Comité – Laurence Bixner – gaan zitten huilen. Uiteindelijk leidde die huilbuien tot de switch.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!